NE ARAMIŞTINIZ ?

7143 sayılı yapılandırma kanunu ve getirdikleri

10.07.2018

Yapılandırma Kapsamı
 2018/Mart ayı öncesi dönemlere ait 4/a,4/b ve 4/c sigortalılarına ait;
 Sigorta Primleri
 İşsizlik sigortası primi
 İdari para cezaları
 İş kazası,meslek hastalığı veya işveren ya da üçüncü kişilerin sigortalılara yaptıkları haksız fiiller sonucunda doğan rücu alacakları
 Yersiz bağlanan gelir ve aylıklardan doğan alacaklar,
 Bağ-Kur sigortalılarının daha önce dondurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacaklar
 
 Yapılandırmanın Getirdikleri
 
Yapılandırma kapsamındaki alacaklar üzerindeki gecikme cezası ve gecikme zammı silinerek Yİ-ÜFE ile güncellenerek yapılandırılacak.
 31.03.2018 tarihinden önce yapılan tespitlere ilişkin kesinleşmiş idari para cezası asıllarının yarısı ve borç aslı üzerindeki gecikme cezası ve gecikme zamlarının tamamı silinerek kalan yarısı Yİ-ÜFE ile güncellenerek yapılandırılacaktır.
 Rücu’en tazminat alacakları ile yersiz ödenen aylık ve gelirler kanuni faiz yerine Yİ-ÜFE ile güncellenerek yapılandırılabilecektir.
 Emekli sigortalıların esnaf veya şirket ortağı olarak faaliyet göstermelerinden doğan SGDP borçları silinecektir.
 Asılları ödenmiş alacakların fer’ilerinin %40 ının ödenmesi halinde kalan %60 ı silinecektir.
 
 Başvuru, Ödeme ve Taksitlendirme
 Yapılandırmadan yararlanmak için 31.07.2018 tarihinde kadar başvuruda bulunmak ve yapılandırılan tutarın peşin veya ilk taksit 2018/Ağustos ayında başlamak üzere ikişer aylık dönemlerde en fazla 18 taksitte ödenmesi gerekmektedir.
 
 Prim aslının ve prim aslına uygulanan Yi-ÜFE nin %10 nunun en son 31.08.2018 tarihinde peşin ödenmesi halinde kalan Yİ-ÜFE tutarının %90 nı silinecektir.
 
 Taksitle ödemeyi tercih edenler 6,9,12,18 eşit taksitle ödeme yapabileceklerdir.
 
 Taksitle ödeme seçeneği tercih edenlerin borçlarını 2 taksitte ödemeleri halinde prim aslının ve pirim aslına uygulana Yİ-ÜFE nin %50 sinin en son 31.10.2018 tarihine kadar ödenmesi halinde kalan Yİ-ÜFE tutarı nın %50 si silinecektir.
 
 Peşin ödeme veya taksitler kredi kartıyla ödenebilecektir.
 
 Borçlarını Yapılandıranlara Sağlanan Diğer Avantajlar
 
Yapılandırma kanununa göre süresinde ödenen alacaklara, kanunun yayımı tarihinden sonra gecikme zammı ve gecikme cezası uygulanmayacaktır.
 
 Yapılandırma için herhangi bir teminat istenmeyecektir.
 
 Yapılandırma kapsamında yapılacak ödemeler tutarında tatbik edilen hacizler kaldırılacaktır.
 
 Tatbik edilen hacizlere konu mallar borçlunun talebi halinde satılabilecektir.
 
 Borçlardan dolayı icra takibi ve haciz işlemleri yapılmayacaktır.
 
 Taksitlendirmede ilk taksitin ödenmesi durumunda borcu yoktur yazısı alınabilecektir.
 
 Yapılandırma devam ettiği sürece yapılandırma dışındaki borçların ödenmesi kaydıyla sigorta pirimi teşvik uygulamalarından yararlanabilecektir.
 
 Yapılandırmanın bozulması halinde yararlanılan teşvikler geriye yönelik iptal edilmeyecektir.
 
 İhale ve inşaat işyerleri için tüm borçların tamamının ödenmesi kaydıyla ilişiksizlik belgesi/teminat iadesi yazısı verilecektir. Tüm borçları karşılayacak tutarda teminat verilmesi halinde yapılandırılmış olan borçların ödenmesi beklenilmeden ilişiksizlik belgesi/teminat iade yazısı verilebilecektir.
 
 18-29 yaş aralığında olup 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa iş yeri açan gerçek kişilerin asgari ücret alt sınırı üzerinden hesaplanan 4-1/b kapsamındaki sigorta primleri 1 yıl süreyle Hazinece karşılanacaktır. Adi ortaklık ile şahıs şirketlerinde sadece bir ortağa prim teşviki sağlanacaktır.
 
 4/b sigortalıları ile EK-5 ve EK-6 kapsamındaki sigortalılar, borçlarını yapılandırması ve ilk taksiti ödemeleri halinde sağlık yardımlarından yararlanabilecektir.
 
 2018/Nisan ayı ve öncesine ait GSS primlerinin 31.12.2018 tarihine kadar ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammı silinecektir.
 
 Pirimlerini kendileri ödeyen genel sağlık sigortalıları ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler GSS prim borçları olsa dahi 31.12.2018 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilecektir.