İş Dünyası Konut Seferberliği (#ElverinEvyapalim)

06.04.2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem yaşadık, 50 binden fazla canımızı kaybettik. 100 binlerce ev yıkıldı ve kullanılamaz hale geldi. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, yakınlarına da sabırlar diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun.

Her milli meselede olduğu gibi bu deprem sonrasında da TOBB ve Oda/Borsa camiası olarak hızla seferber olduk. Türk iş dünyası olarak deprem bölgesindeki mağdurların ihtiyaçlarını karşılamak için kendi kaynak ve imkanlarınızı seferber ettiniz, depremzede vatandaşlarımızı yalnız bırakmadınız. Desteğinizi depremzede vatandaşlarımızdan esirgemediğiniz ve dayanışma ile seferberlik ruhu içerisinde deprem bölgesine yönelik sağladığınız tüm yardımlar için ülkemiz iş dünyası adına şükranlarımızı sunuyoruz.

Günümüz itibariyle deprem bölgesindeki en büyük ihtiyaç, depremzedelere kalıcı-güvenli konutlar sağlanmasıdır.

Bu kapsamda Birlik Başkanımız Sn. M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun çağrısı ile “İş Dünyası Konut Seferberliği Kampanyası”nın başlatıldığı duyurulmuştur. Kampanya ile İş Dünyası olarak felaket bölgesindeki kentlerimizde depreme dayanıklı ve güvenli konutlar inşa edilmesi amaçlanmaktadır.

Kampanya kapsamında TOBB ve iştiraklerimizde zorunlu olanlar dışında tüm harcama ve yatırımlar durdurulmuş, tüm kaynaklarımız bu hayırlı işe seferber edilmiştir. Kampanya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve İştirakleri tarafından 1 milyar TL nakdi katkı verilerek başlatılmıştır.

Bu kapsamda kampanyaya ilişkin detaylar aşağıda dikkatinize sunulmaktadır:

Bağış Kuralları:

İnşaat ve İhaleler:

• Konut yapılacak bölgeler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenecektir.
  • Arsa tahsisi ve altyapılar Bakanlık tarafından gerçekleştirilecektir.
  • Konut yapım ihaleleri, Birliğimiz tarafından gerçekleştirilecektir.
  • Yapı denetimleri TOKİ tarafından yapılacaktır.
  • İnşa edilecek evler, TOKİ modelinde 105 m2 ve 3+1 oda büyüklüğünde olacaktır.
  • Her bir blok 20 daireden oluşacaktır.
  • İnşaatlar bittikten sonra depremzedelere kura ile teslim edilecektir.
  • Bir dairenin inşa bedelinin, altyapı ve sosyal donatılar hariç 1,3 milyon TL civarında olması beklenmektedir.

Mahalle, site, blok ya da daire bedelinin bağışlanması durumunda, ilgili bölüme bağışçının arzu ettiği isim verilecektir.

Bilgilerinizi, kampanyaya katkı vermenizi, kampanyanın yaygınlığını artırmak amacıyla iş dünyamız ile paylaşmanızı diler, ilgi ve alakanız için teşekkür ederiz.