NE ARAMIŞTINIZ ?

KİMYASALLAR MEVZUATININ SADELEŞTİRİLMESİNE YÖNELİK OMNIBUS VI PAKETİ VE ERTELEME KARARI

10.07.2026

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) Odamıza iletilen yazıda; AB'nin rekabetçiliğinin artırılması ve kimyasallar mevzuatının sadeleştirilmesi amacıyla yürütülen "Omnibus VI Paketi" kapsamında, 17 Haziran 2026 tarihinde AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu (AP) arasında geçici uzlaşı sağlandığı bildirilmektedir.

Uzlaşı çerçevesinde, kimya, kozmetik ve gübre sektörlerini etkileyen mevzuatların uygulama takviminde önemli bir erteleme kararı alınmıştır. Buna göre, daha önce 1 Ocak 2028'e ertelenen CLP Tüzüğü dahil olmak üzere, paket kapsamındaki kozmetik ve gübre ürünlerine yönelik düzenlemelerin yeni uygulama tarihi 1 Ocak 2030 olarak kabul edilmiştir.

Omnibus VI Paketi kapsamında öngörülen temel değişiklikler aşağıda özetlenmektedir:

CLP Tüzüğü (Sınıflandırma, Etiketleme ve Ambalajlama): İşletmeler arası (B2B) işlemlerde genel etiketleme kriterleri sadeleştirilirken, son tüketici ürünlerindeki koruyucu tedbirler korunmuştur. Büyük dış ambalajda bilgilerin basılı olması şartıyla, küçük iç ambalajlarda yalnızca dijital etiket kullanımına izin verilecektir. Ayrıca, yüksek tehlike arz eden maddelerin yeniden etiketlenmesi yükümlülükleri için işletmelere ilave birkaç aylık geçiş süresi tanınmıştır.

Kozmetik Ürünler Tüzüğü: Kanserojen, Mutajenik veya Üreme Sistemine Toksik (CMR) maddelerin kullanımının kademeli olarak sonlandırılması için risk düzeyine göre farklılaştırılmış süreler belirlenmiştir. Kozmetik ürünlerde kullanılan nanomalzemeler için kapsamlı bildirim yükümlülüğü ise muhafaza edilmiş olup, bu bildirimlerin ürün piyasaya arz edilmeden önce yapılması gerekecektir.

Gübreleme Ürünleri Tüzüğü: CE işareti alabilmek amacıyla gübrelerde kullanılan mikroorganizmalar, hayvansal yan ürünler ve polimerler gibi bazı bileşenlerin kayıt süreçleri modernize edilerek kolaylaştırılacaktır. Bununla birlikte, zararlı maddeler için REACH kapsamındaki kayıt yükümlülükleri devam edecektir.

Konsey ve Avrupa Parlamentosu tarafından yapılan resmi açıklamalara aşağıdaki bağlantılardan erişilebilmektedir:

Avrupa Konseyi Açıklaması için tıklayınız.

Avrupa Parlamentosu Açıklaması için tıklayınız.

Başta kimya, kozmetik ve gübre sektörlerinde faaliyet gösteren ve AB ülkelerine ihracat yapan tüm üyelerimizin, 2030 yılına kadar uzatılan bu geçiş sürecini dikkate alarak planlamalarını yapmaları önemle rica olunur.