Kullanılmış Tarım Makinaları Hakkında

24.03.2023

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden alınan 17.03.2023 tarih ve 3158 sayılı yazıda, Ticaret Bakanlığı'ndan Birliklerine intikal eden ilgi yazının kullanılmış tarım makinesi ithal eden üyelerimize duyurulması talep edilmektedir.

Ticaret Bakanlığının ilgili yazısında; Tarım ve Orman Bakanlığından alınan yazıdan özetle; ekte gümrük tarife istatistik pozisyonları (GTİP) belirtilen kullanılmış tarım makinalarının bitki sağlığı riski taşıması nedeniyle Ürün Güvenliği ve Denetimi (2023/5) tebliğine eklendiği ve 01.03.2023 tarihinden itibaren ülkemize ithalatında Bitki Sağlık Sertifikası (BSS) talep edilerek girişte bitki sağlık kontrolü yapılacağı, anılan eşyanın ihracatçı ülke NPPO'su tarafından düzenlenmiş Bitki Sağlık Sertifikası taşımaması veya ülkeye girişte yapılacak bitki sağlığı kontrolü sonucu uygun bulunmaması durumlarında iade veya imha işlemlerine tabi tutulacağı ifade edilmektedir.

Bilgilerinize sunarız, saygılarımızla,