NE ARAMIŞTINIZ ?
Haberler

Anadolu Sohbetlerinin 77. toplantısı Yalova'da gerçekleşti

28.03.2012
Dünya Gazetesi ile Yalova Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde, Garanti Bankası tarafından organize edilen ve 10 yıldan bu yana, Ülkemizin değişik illerinde yapılan “Anadolu Sohbetleri”nin 77. toplantısı 27 Mart 2012 Salı günü Yalova Belediyesi Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde yapıldı. Toplantıya Vali Esengül Civelek, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Filiz Karaosmanoğlu, YTSO Meclis Başkanı Mehmet Gürel ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “10. yılını kutladığımız Garanti Anadolu Sohbetleri ile gidilen tüm illerde olduğu gibi Yalova’da da KOBİ’lerimiz ve şehre yön verenlerle birlikte tartışmak ve çözüme kavuşmak için buradayız. Yalova’nın dâhil olduğu Doğu Marmara Bölge Planı, rekabet gücünün arttırılması ve tarımsal kalkınmanın sağlanması açısından önemli avantajları beraberinde getiriyor. Turizm ve ticarete önemli katkılar sağlıyor. Çiçekçilik, seracılık, kıyı turizmi ve inşaat Yalova’nın lokomotif sektörleri olarak öne çıkıyor” dedi.

Yalova’nın geleceğinde önemli fırsat ve tehditleri beraberinde barındırdığını vurgulayan Karadere şöyle devam etti: “2013’te tamamlanması öngörülen Gebze-İzmir Otoyol Projesi, Yalova ekonomisine pozitif katkılar vaat ederken, imar planlarının yetersizliği doğrultusunda gündeme gelen yapılanma sorunu, kent yaşamını ve kıyı turizmini tehdit ediyor. Bu projelerin, tarıma ayrılan alanlara olumsuz etkisi, özellikle artan arsa fiyatları ekseninde çiçekçilik sektörünü derinden etkileyecek bir unsur olarak gündeme geliyor. Yalova’da yaptığımız ortak akıl toplantısında gündeme geldiği gibi Türkiye’de bir ilk olan ve her kesimin katılımı ve oyu ile 1999’da kaleme alınan, ‘Yalova Planı’ ilin gelişimini, tarım ve tarıma dayalı sanayiler ekseninde olmasını öngörüyor. Yalova’nın kesme çiçekçilikteki liderliğinin son dönemde Antalya ve Sakarya’ya kaydığını görüyoruz. Oysa Yalova’nın çiçekçilik geçmişi son birkaç yılda değil Atatürk Tarımsal Araştırma Enstitüsünün kuruluşuyla başlayan yarım yüzyıllık bir gelişime sahip. Çiçekçilikte yaşanan değişimin nedenlerini iyi analiz etmemiz gerekiyor” 

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere’nin ardından söz alan Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) Meclis Başkanı Mehmet Gürel ise Körfez Köprüsü’nün bir tehdit olarak algılanmasının yanlış olduğunu savundu. Yalova’nın potansiyellerini iyi analiz etmesi gerektiğine değinen Gürel, “Körfez Köprüsü ve otobanın Yalova’ya yakın gelecekte önemli katkıları olacak. Yalova bu köprü sayesinde İstanbul’la 24 saat kesintisiz bir bağlantı kuracak. Köprünün Yalova’ya olumsuz etkilerinin olacağına inanmıyorum” dedi.

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ise konuşmasında Altınova bölgesindeki tersaneleri eleştirerek, “Yalova Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk dönemlerinde etkili olan ve önemli misyonlar üstlenen bir il. Neden şimdi de aynı misyonu üstlenmeyelim. Yakın gelecekte oluşacak bir Marmara şehrinin ortasında yer alan Yalova’nın önemli bir misyon üstleneceğine inanıyorum. Ancak Altınova’da bulunan tersanelerin Yalova’nın geleceği için bir sıkıntı olacağını biliyorum. Bu tersaneler Yalova’nın gelecekteki hayallerine hep engel olacaktır” şeklinde konuştu.

Vali Esengül Civelek ise Yalova’nın yatırımcılar açısından bir cazibe merkezi olduğuna değindiği konuşmasında, “Altyapı sorunlarını çözmüş bir iliz. Altını çizerek ifade etmek istiyorum ki eğitim seviyesi yüksek bireyleriyle huzurlu ve güvenli bir kentiz. Sizlerin de bildiği üzere ilimizde tarım, sanayi, hizmet ve turizm sektörü ağırlıklı sosyoekonomik bir yapı görünmekte olup ilimiz ekonomisi de; tarımda, seracılık, çiçekçilik, sanayi sektöründe kimya, kağıt, tekstil gibi alanlar ile hizmetler ve turizme dayanmaktadır. Altınova ilçemiz Hersek mevkiinde de gemi inşa sanayimiz bulunmaktadır. 2008 yılından günümüze kadar çeşitli tip ve tonajda 41 geminin inşa edilerek denize indirilmesi de bizlere gurur vermektedir. İlimizin mevcut sanayi potansiyelini değerlendirmek üzere çiçekçilik, bilişim, gemi yan sanayi ve taşıt araçları yan sanayi olmak üzere 4 organize sanayi bölgesi projesi üretilmektedir. Bu arada da 12 Nisan’a kadar süresi olan ıslah OSB kurulmasına ilişkin 2 müracaatı da almış bulunuyoruz. Değerlendirme aşamasındayız. Söz konusu OSB’lerin tamamlanmasıyla 30 bin kişilik yeni istihdam alanı ile ilimiz ve ülkemiz ekonomisine önemli ölçüde katma değer yaratılacağını öngörüyoruz. Yalova ulaşım imkânları, merkezlere yakınlığı, uygun iklim koşulları, enerji su, iş gücü imkânlarıyla kuruluş yeri faktörleri açısından bu önemli özelliği nedeniyle yatırımlar, yatırımcılar için Doğu Marmara Bölgesi’nin cazibe merkezidir. Körfez geçişi ile bağlantılı otoyol projesi sürecinde de yakın gelecekte Yalova sanayisi ve ekonomisinde ciddi yatırımlar ve canlanmalar bekliyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Saffet AROLAT’ın yönettiği oturumda, Prof. Dr. Murat GÜVENÇ, Prof. Dr. Vecdet TEZCAN, Prof. Dr. Alper ÇOLAK  ve Prof. Dr. Asaf Savaş AKAD’ın yaptıkları sunumlarla devam eden program, soru cevap bölümüyle sona erdi.