NE ARAMIŞTINIZ ?
Haberler

"Yalova 2010 İnovasyon Günü" Etkinliği Gerçekleştirildi

22.04.2010

Yalova Üniversitesi işbirliğiyle düzenlemiş olduğumuz ‘Yalova 2010 İnovasyon Günü’ etkinliği 21 Nisan 2010 Çarşamba günü Yalova Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Etkinlik, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celal ÖZEL’in yapmış olduğu konuşma ile başladı, Özel konuşmasında “Bizim için inovasyon tek bir cümle ile anlatamayacağım birçok boyutu olan anlamlar taşır ve Yalova Ticaret ve Sanayi Odasının kurum kültürünün temellerini oluşturur.

“Topluma en üst seviyede değer katan lider kuruluş olma” vizyonumuz bunun en açık göstergesidir.
Çünkü,
Topluma değer katma yolarını keşfetme isteğimiz, bizim hem stratejik yönetim çalışmalarımıza yön verir, hem de inovasyon anlayışımızı özetler.

Yenilikçi olmayan kuruluşların ömürlerinin uzun olmayacağının her zaman farkında olduk.

Daha geniş bir bakışla Dünya’da inovasyona bakacak olursak;

AB, 2000 yılında benimsediği Lizbon Stratejisi kapsamında, 2010 yılında Japonya ve ABD’yi de geride bırakarak, dünyanın en rekabetçi ekonomisi olmayı hedefliyordu. Lizbon Stratejisi, ekonomik büyümenin temel unsurunu ise inovasyon olarak tanımlamıştı.

Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan raporlar, AB’nin inovasyon konusunda hala ABD ve Japonya’nın gerisinde kaldığını ortaya koymuştur.

ABD’de inovasyonun önünü açan en önemli unsur, yenilikçiliğin bu ülkede hem maddi, hem de manevi olarak  desteklenmesi. Yenilikçi fikirlere önem verilerek kuruluşlar özendirilmektedir.

Avrupa inovasyon verilerine göre; Türkiye, Avrupa Birliği üyesi 27 ülke ortalamasının çok altında yer almaktadır. Fakat Türkiye’nin diğer ülkelerden farkı, inovasyon performansındaki gelişme hızının 27 AB üyesinden daha yüksek olmasıdır.

İnovasyonun en güçlü olduğu alanlar finans ve destek hizmetleri. En zayıf noktalar ise insan kaynakları ve şirketlerin inovasyon yatırımlarıdır.  Özellikle insan kaynaklarında Türkiye’nin performansı sıfıra yakın bir düzeyde bulunmuştur. Avrupa Birliği inovasyon karnesi göstergelerine göre, Yalova’nın inovasyon potansiyeli hakkında değerlendirme yapacak olursak;
 
Yalova lise ve üstü eğitim durumu açısından Türkiye ortalamalarından 1 puan üstte İstanbul’dan 1 puan geridedir. Eğitim açısından avantajlıyız fakat iş alanında gereken kişiler daha çok Yalova dışına çıkmaktadır.

1995-2009 yılları arasında TÜBİTAK, Sanayi, Teknoloji ve Yenilik Destekleri kapsamında firmalara verilen hibe desteklerinde Yalova % 1,3’lük pay ile 9. sırada yer almıştır.
1995 yılından bu yana;

25 patent başvurusu, 24 faydalı model başvurusu yapılmıştır. 8 faydalı model tescil edilmiştir ve 49 il arasına girmiştir.

496 marka başvurusu yapılmış, 239’u tescil edilmiştir.

Endüstriyel tasarımda 24 başvuru yapılmış olup 21’i tescil edilmiştir.
2009 yılında 1 patent tescili alarak, 12 il arasına girmiştir.

2005 yılından bu yana 58 KOSGEB desteğinden faydalanılmış olup bunlardan, 1 tanesi sınai mülkiyet hakları almak için, 6 tanesi teknoloji iyileştirme ve yeni ürün geliştirme için nitelikli eleman çalıştırma desteği, 1 tanesi belgelendirme desteği içindir. Diğerlerinin çoğunluğunu fuarlara katılım ve genel test çalışmalarına destekler oluşturmuştur.

2008-2009 İllerarası Rekabetçilik Endeksi araştırmasında
Markalaşma becerisi ve yenilikçilik indeksi sıralamasında Yalova 54. sıradadır.
Beşeri sermaye ve yaşam kalitesi sıralamasında Yalova 30. sıradadır.

İlde kişi başına düşen ADSL aboneliği sayısı bakımından Türkiye’de 5. sırada yer almıştır.
Bu veriler Yalova’nın inovasyon açısından geliştirilebilir bir potansiyele sahip olduğunun göstermektedir.
İldeki bu konuda başarılı girişimcilerden tecrübe paylaşımı anlamında faydalanılması ve eğitimli kişilerin Yalova’da iş dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda donanımının sağlanmasına önem verilmelidir.
Yalova Üniversitesi ile bu anlamda iş dünyası ile bilgi alış verişi yapılması konusunda etkin olunması gerekmektedir.

Artık yeni bir kavram olmaktan çıkan inovasyon, rekabette en önemli faktör haline gelmiştir. Tercih edilebilirliğimizin devam etmesi ve artması için önemli adımlar atmamız gerekmektedir. Bu bakımdan yenilikçi düşüncelere her zaman açık olmalıyız.

Küresel rekabet gücünün artırılmasında inovasyon son derece önemli ve yönlendirici bir faktör olmuştur. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla artışında en önemli etkiyi verimlilik oluşturmaktadır, verimlilik artışını da %80 oranında ürün ve süreç inovasyonu ile kurumsal inovasyonun sağladığına dair önemli araştırma sonuçları mevcuttur.

Bu nedenle Yalova’nın değerli varlık ve kaynaklarını harekete geçirebilmemiz için özel, kamu ve sivil toplum kuruluşlarımızın inovasyon konusunda ortak bir strateji doğrultusunda hareket etmesi gerekmektedir.

Yalova Ticaret ve Sanayi Odası olarak her yıl 15 -21 Nisan tarihleri arasında inovasyon konusunda etkinlikler düzenlenmesi stratejik planlarımızda yer almıştır.
Amacımız; bu konuda girişimcilerimizin özendirilmesi, donanımlarının artırılması ve Yalova’daki önemli beşeri sermayenin harekete geçirilmesidir.

Yalova Üniversitesi işbirliğinde düzenlediğimiz etkinliklerimiz kapsamında bu yıl, gençlerimizin inovasyon konusunda motive edilmesi için önemli fikirlerinin yer alacağına inandığım lise ve üniversite öğrencilerimiz arasında yapılacak olan bir proje yarışması etkinliklerimizden biridir.

Lise ve üniversite öğrencilerimiz için yapılacak yarışmada son başvuru tarihi 21 Haziran 2010 olacaktır.
Öğrencilerimiz, çevre, teknoloji, yönetim, enerji, tasarım, pazarlama, geri dönüşüm, tarım, turizm, gıda konularında inovasyon projelerini sunacaklardır. Başarılı öğrencilerimiz 12 Ekim 2010 tarihinde yapılacak olan ödül töreninde açıklanarak ödüllerini alacaklardır.
Diğer önemli etkinliğimiz ise girişimcilerimizin inovatif çalışmalarına “Yalova 2010 İnovasyon Ödülü” verilmesidir.

Sektör büyüklüğüne bakmadan inovasyona dönük süreçleri benimsemiş kuruluşlar ödüllendirilecektir. Kuruluşlar için son başvuru tarihi 20 Eylül 2010’dur. 12 Ekim 2010 tarihinde yapılacak olan ödül töreninde firmaların ödül almalarına neden olan özellikleri de inovasyonu içselleştirmiş rol modellerinin kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Bu konudaki bilgilere YTSO ve Yalova Üniversitesi web sitesinde de linkini verdiğimiz www.yalovainovasyon.com  adresinden ulaşabilirsiniz.

İlkini düzenlediğimiz, inovasyon etkinlikleri kapsamında Yalova Üniversitesi’nin verdiği değerli katkıların iş dünyasının gelişimi için önemli adımlardan biri olmasını diliyorum.” Dedi.

Özel’den sonra konuşma yapan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu ise, “İnovasyon bilgisinin ticari yarara dönüşme sürecidir. Geleceği şekillendirme ve sürdürülebilir karlı büyümenin sağlanmasıdır. İnovasyon başarısı yaratıcılık ile disiplinli iş sürecinin birlikte yürütülmesi ile sağlanır. İnovasyonda biz Yalova Üniversitesi olarak ara yüz olarak davranmak istiyoruz. İnovasyon konusunda çalışmalarımızıda yoğunlaştırıyoruz. Yalova İnovasyon Aktarım Merkezi kurulması amacıyla üniversitemiz her türlü görevi yapmaya hazırdır”dedi.

Eruslu’nuna ardından toplantıda Yalova Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü “İnovasyon Nedir?” konusu hakkında bilgi verirken inovasyon konusunda en iyi örnekler de Yalovalılara tanıtıldı.

Toplantıda; “Deri Sanayi Atıklarından Elde Edilen Yavaş Yarayışlı Gübre” projesi ile ISO 2009 İnovasyon “Yenilik ve Teknoloji” Ödülü alan Mavi Kimya San. Tic. A.Ş Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Meral Arca katılımcılara bilgiler aktardı. Son olarak ise ISO 2009 İnovasyon “Liderlik ve iş sonuçları’ödüllerinde “İpek Kağıt İnovasyon Yolculuğu”projelerini İpek Kağıt San. Tic. A.Ş İnsan Kaynakları Müdürü Azmi Yarımkaya’nın bilgiler vermesi ile toplantı noktalandı.