NE ARAMIŞTINIZ ?
Haberler

Yalova Kadın ve Genç Girişimci Kurulları Ankara’daydı

22.11.2010

5-12 Kasım Global Girişimcilik Haftası kapsamında TOBB himayesinde 6-7 Kasım 2010 tarihleri arasında TOBB İkiz Kuleler Birlik Merkezinde düzenlenen “TOBB Girişimcilik Kongresi”ne YTSO‘yu temsilen Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yıldız Tuna ile Kurul Üyesi Nilgün Meriç, Genç Girişimciler Kurulu Başkanı M. Anıl Dinçer ile Kurul Üyesi Onur Demirtaş ve DEİK Temsilcisi Hande Güngörür katıldı.
Programa T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanı Sn. Nihat Ergün, kamuda KOBİ ve girişimcilere destek veren çeşitli kurumlarından gelen üst düzey yöneticiler, özel kesim ve üniversitelerden gelen akademisyenler ile TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Sn. M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sn. Aynur Bektaş ve Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı’nın yanı sıra Türkiye’nin tüm illerindeki Kurulların Başkanları ve üyeleri ile Oda/ Borsalar bünyesinde söz konusu kurullara ilişkin iş ve işlemleri yürütmekle görevli uzman personeller biraraya getirilerek ülkemizde girişimciliğin nasıl desteklendiği ve desteklenmesi gerektiği konusunda fikirlerini paylaşarak, TOBB Kadın ve Genç Girişimciler İl Kurullarının örnek projeleri ile diğer Kurulu ve Türkiye’deki girişimcilere rol model oldular.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Global Girişimcilik Haftası kapsamında düzenlenen TOBB Girişimcilik Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada, dünyayı ve ülkeyi değiştirecek kişilerin girişimciler olduğuna işaret ederek, ülkelerin zenginliğinin girişimci sayısı ile bağlantılı olduğunu söyledi
Global Girişimcilik Haftası kapsamında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde düzenlenen Girişimcilik Kongresi, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı’nın yaptığı açılış konuşmalarıyla başladı.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, dünyayı ve ülkeyi değiştirecek kişilerin girişimciler olduğuna işaret ederek, girişimciliğin çok önemli olduğunu anlattı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de, bankaların risksiz ortamlara yatırım yaptıklarına dikkati çekerek, girişimciler için bankacılıktan ayrı finansman yöntemlerinin harekete geçirilebileceğini, bu konuda çok güçlü bir atılım yapılması gerektiğini söyledi.

Gerek teknogirişim sermayesi desteği gibi projelerle, gerekse risk sermayesi şirketlerini artırarak, girişimciliği, sermaye sahibi olmaya bağımlılıktan kurtarılabileceğini belirten Bakan Ergün, bu yıl destek sağlanacak teknogirişimci sayısını yıllık 300'e çıkarmayı planladıklarını ve 2011'den itibaren 300 teknogirişimciyi destekleyeceklerini bildirdi.

Ergün, Türkiye'nin, dünyanın en büyük genç nüfusuna sahip ülkelerin başında geldiğini hatırlatarak, gençleri, ekonomik hayata aktif bir şekilde dahil etmenin yolunun girişimcilik kültürünü geliştirmekten geçtiğini söyledi.

TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı da, girişimcilik ekosistemini güçlendireceklerini kaydederek, güçlü bir ekosistem için yeni finansman kaynakları, mevzuat altyapısının oluşturulması, vergi mevzuatında gelişmeler gerektiğini söyledi.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş ise, Dünya Ekonomik Forumu “2010 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği” raporuna göre Türkiye’nin, kadının ekonomiye katılma ve ekonomide fırsat olanağı sıralamasında 134 ülke arasında sondan dördüncü sırada olduğunu belirterek, “Sadece Suudi Arabistan, Pakistan ve Yemen’de kadının ekonomideki yeri Türkiye’den daha geridir” dedi.

Aynı günün 2.oturumunda Gazeteci, yazar ve TOBB Türkiye Medya ve İletişim Meclisi Başkanı Nurullah Öztürk’ün moderatörlüğünü yaptığı “Türkiye’de Girişimcilik Nasıl Destekleniyor?” konulu oturuma, DPT Bölgesel Gelişme Genel Müdürü Nahit Bingöl, KOSGEB Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz, İŞKUR Genel Müdürü Doç. Dr. M. Kemal Biçerli, KOBİ AŞ Genel Müdürü Süleyman Yılmaz ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Genel Sekreteri Dr. Mete Çakmakçı katıldı.

TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Türkiye’de Girişimcilik Nasıl Desteklenmeli?” konulu ikinci oturuma ise ABD Ekonomi Müşaviri Laird Treiber, Prof. Dr. Arman Kırım, Turkven Girişim Sermayesi Yönetici Ortağı Göktekin Dinçerler, Eurasia Capital Partners Ogeday Karahan ve Doğuş Holding Strateji Grup Başkanı Özlem Denizmen katıldı.

İlk gün yapılan toplantıların ardından akşam birlikte yemek yediler. Yemeğe TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı da katıldı.

Kongrenin ikinci gününde düzenlenen oturumlarda girişimciler başarıya nasıl ulaştıklarını anlatırken, kadın girişimci ve genç girişimci kurullarının gerçekleştirdiği örnek projeler dile getirildi. Oturumların ardından kongreye katılanların değerlendirmelerini dinleyen TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, kongrenin girişimciliğin öneminin vurgulanması açısından önemine işaret ederek, “Ne kadar organize olabilirsek sesimiz o kadar gür çıkar ve etkili olur” dedi.

TOBB Girişimcilik Kongresi kapsamında düzenlenen oturumlar, Gazeteci-Yazarlar Muharrem Sarıkaya ve Serpil Yılmaz’ın moderatörlüklerinde “Nasıl Başardılar? Zirveye Tırmanış Öyküleri” ve “İl KGK ve GGK’lar Tarafından Gerçekleştirilmiş Örnek Projeler” başlıkları altında devam etti. Oturumların son bölümünde ise TEPAV Girişimcilik Enstitüsü’nden Prof. Dr. Serdar Sayan’ın yönettiği değerlendirme bölümü gerçekleştirildi.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye’nin kalkınmasında girişimci sayısının artırılmasın hayati derecede önem taşıdığını vurguladı. Girişimcilik yeteneğinin rekabetin en önemli aracı olduğunu bildiren Kestelli, iş hayatındaki başarılarının sırlarını paylaştı. Işınsu Kestelli, iş hayatına üniversite son sınıf öğrencisi iken asgari ücretle çalışarak başladığını ve her türlü işi yaptığını anlattı. İzmir Ticaret Borsası’nda ilk kadın yönetim kurulu üyesi ve ardından da yönetim kurulu başkanı olduğunu hatırlatan Kestelli, “İş hayatında en önemli hedefim, yaptığım işi çok iyi yapabilmek. Anne olduktan 15 gün sonra işime devam ettim. Anneliği ve iş hayatını birarada yürütmeye çalışıyorum. Sevdiğiniz işi yaparsanız size asla yük gelmez” diye konuştu. Kestelli, kadınlara bazı sosyal alanlarda pozitif ayrımcılık yapılmasına karşı olmadığını ancak iş dünyasında böyle bir uygulamaya gerek olmadığını ifade etti.

Koton Mağazacılık Yöneticisi Gülden Yılmaz
Koton Mağazacılık Yöneticisi Gülden Yılmaz ise konuşmasında iş hayatındaki dönüm noktalarından söz etti. 1988 yılında 25 metrekarelik bir dükkânda 5 bin lira sermayeyle girişimciliğe soyunduklarını anlatırken, bu işin geleceğine inanarak, 3 ay sonrasında görevinden istifa ettiğini ve kendi yolunu çizdiğini dile getirdi. Yılmaz, girişimcinin analitik hayalperest özelliğinin en önemli unsur olduğunun altını çizerken, “Girişimciler dünyayı değiştirebilir” dedi. Yılmaz, 25 metrekarelik yerden, bugün 26 ülkede 260 mağazaya ulaştıklarını söyledi.

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Yemişçi
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Yemişçi de, yaklaşık 20 yıldır ticaret hayatının içerisinde olduğunu belirterek, bir masa bir sandalye ile açtığı sigortacılık bürosundan bugünkü noktaya nasıl geldiğinden bahsetti.. En önemli sırrın çok çalışmak olduğunun altını çizen Yemişçi, kendi işinin yanı sıra sosyal alanda da çalışmalar yapmaya karar verdiğini söyledi. Özlem Yemişçi, önce Oda’nın Meclis üyeliğine sonra da yönetim kurulu üyeliğine ve yönetim kurulu başkanlığına gidişinin öyküsünü anlatırken, “Kadın erkek demeden çok çalışanların başarılı olacağına inanıyorum. İnanç görmediğine inanmaktır. Mükafat da inandığını görmektir” dedi. Yemişçi, programlı çalışıldığı takdirde insanın ailesine de yeterli zamanı ayırabileceğini söyledi.

Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş
Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş ise 31 yaşında Oda Başkanlığı’na ulaşan başarı öyküsünden kesitler verdi. 2009 yılında küresel krizin yaşandığı bir dönemde Oda Başkanlığı’na seçildiğini belirten Karataş, hafta sonlarını hep üyelerinin ziyaretine ayırdığını ve iletişime büyük önem verdiklerini belirtti. O dönemde parası ve ihtiyacı olduğu halde kriz nedeniyle alışverişten kaçınan insanları teşvik etmek amacıyla ‘indirimli günler’ kampanyası yürüttüklerini bildiren Karataş, üreticilere yönelik olarak da yöresel ürünler fuarı gerçekleştirdiklerini anlattı. Karataş, görev geldiğinde Organize Sanayi Bölgesi’nde 450 olan istihdam sayısını bugün 1000’e ulaştığını amaçlarının 2011 yılında 2500 kişinin istihdamı olduğunu bildirdi.

TOBB Konya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Mendi
TOBB Konya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Mendi ise, arkadaşlarının ısrarları ile Ticaret Odası Meclisi seçimlerine girdiğini ve büyük bir muhalefetle mücadele ederek Üye seçildiğini belirtti. Şu an Belediye Meclis Üyeliği görevini de yürüttüğünü ifade eden Mendi, Konya’da kadınların çok yol katettiğini belirtti. KAGİM’e şu anda 270 kadının kayıtlı olduğunu söyleyen Hatice Mendi, hayali fikre fikri de eyleme dönüştürme sloganını hatırlattı. KAGİM üyelerinin ağırlıklı olarak mefruşat, gıda, takı ve el sanatları üzerine çalıştığına işaret edene Mendi, el sanatlarını değerlendirmek isteyenler için 12 semt pazarında yerler oluşturduklarını ve kadınların el emeklerinin karşılığını almalarına yardımcı olduklarını dile getirdi.

TOBB Yalova Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yıldız Tuna’nın konuşması

TOBB’a bu kongreyi düzenleyerek,  çalışmalarımızı ve düşüncelerimizi paylaşma imkanı sağladığı ve ayrıca Kurulumuza her zaman destek olduğu için YTSO Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Celal ÖZEL’e Yalova Kadın Girişimciler Kurulu adına teşekkür ediyorum.
 
Yalova Kadın Girişimciler Kurulu; 18 Şubat 2008 tarihinde kuruldu ve 20 aktif üyesi ile çalışmalarına devam etmektedir. Yalova İl Kadın Girişimciler Kurulu olarak, kurulduğumuz tarihten itibaren ben değil biz felsefesiyle hareket etmekteyiz.
        
Sizlere çalışmalarımız hakkında bilgi vermek istiyorum

Kuruluşumuzdan günümüze kurul olarak düzenli ve gündemli 55 toplantıyı üyelerimizin % 80 katılım oranı ile gerçekleştirdik.

Ayrıca projelerimiz ve etkinliklerimiz için ayrı çalışma grupları, komisyonlar oluşturduk.

Yalova’da girişimci kadınlara ait iş yerlerine tanıma ve tanıtma ziyaretleri düzenledik ve işyeri ziyaretlerimize belli bir plan dahilinde devam ediyoruz.
    
Ulusalda ve çevre illerdeki kadın girişimci kurulların etkinliklerine özellikle katılmaya özen gösteriyoruz.
   
İşbirliği yapabileceğimiz amacımız doğrultusunda birlikte çalışabileceğimiz çeşitli sivil toplum örgütleri ve kurumlarla ortak toplantılar gerçekleştiriyoruz

İlk olarak Yalova Üniversitesi ile YTSO Kadın Girişimciler Kurulu arasında işbirliği protokolü imzalandı.
    
Bu protokol ile amacımız; iş dünyası ile üniversite ve öğrencileri arasında köprü oluşturup karşılıklı iletişim ve fayda sağlamaktı. Bu kapsamda başlatmış olduğumuz “Girişimcilik Aşısı” Projesi Yalova Üniversitesi ile ortaklaşa çalışmalarını yürüttüğümüz aslında bir farkındalık projesi oldu ve olmaya devam ediyor.

Projenin amacı mezun olacak gençlere kendilerini tanıma, istekleri, becerileri ve gelişmeye açık yönleri ile mezun olduktan sonra profesyonel iş yaşamlarında alternatiflerinin olduğunu, bunlardan birinin de girişimcilik olduğunun farkına varmalarını sağlamaktır.

Ulusaldan ve yerelden örnek girişimcilerin (rol model) kendi yaşamları ve girişimcilik hikayelerinin sunulacağı paneller şeklinde yapılıyor.

Aynı eğitim yılı içerisinde farklı girişimcilerle 5 ayrı panel düzenlenecek. Panellerde ayrıca ticaret hayatı ve ticaret odaları hakkında bilgi aktarılıyor. Bu şekilde girişimcilik fikrini mezun olacak öğrencilerin akıllarına yerleştirmeye çabasındayız. Şimdiye kadar 6 adet panel gerçekleştirdik.

Proje uzun soluklu bir proje olup sonrasında üniversite tarafından panellere katılan öğrenciler takip edilerek; istatistiki çalışmalar yapılıp projenin başarısı sorgulanacak. 
Ayrıca bu projenin başlamasına paralel olarak Yalova Üniversitesinde Girişimcilik Kulübü kurulmuştur. Şunu özellikle belirtmek isterim ki projelerimizin en önemli ortak özelliği sürdürülebilir olması

İHTİYAÇ DUYULAN YENİ GİRİŞİMLER

Ulusalda ve yerelde mevcut olmayan fakat gereksinimi hissedilen yeni girişim modellerinin oluşturulmasına yönelik bir araştırma ve çalışma projesi.

Bu gruptaki çalışmalarımız ilk meyvesini Yaşlı Hizmet Merkezi ile vermiştir.

13 Mart 2009 tarihinde gurubumuz Yaşlı Hizmet Merkezi projesi hayata geçirme kararı alıp çalışmaları hızlandırmıştır ve bu konuda revize yönetmeliği çıkmasını beklerken araştırmalarına devam etmiştir. 31 Temmuz 2009 tarihinde revize yönetmeliğin yayınlanması ile birlikte çalışmalarımız farklı bir boyut kazandı ve Eylül 2009’da şirket kurma kararı aldık. Kurulacak şirketin fizibilite ve diğer teknik çalışmalarına başlandığı gibi şirketin yönetimini üstlenecek girişimci aranmaya başlandı. Sonuçta 22 Ocak 2010 tarihinde 22ortak ve 200.000 TL sermaye ile “ÖZEL İLGİ A.Ş.” kuruldu.
Bu şirketin kuruluşu 3 ayrı konuda öncülük yapıp bir örnek model oluşturmuştur:
1. Ulusalda ve yerelde bir ilki gerçekleştirilmiştir.
2. Yönetimi üstlenen 2 arkadaşımızda geçmişte ücretli çalışan kişiler olmalarına karşın bugün şirket ortağı ve yöneticisi olmuşlardır.  Ekonomik hayata yeni kadın girişimci kazandırılmıştır.
3. % 100 kadınlardan oluşan çok ortaklı bir şirket modellemesi yapılmıştır.

Tarım sektöründe yapılan Pazar araştırmaları ve fizbilite çalışmalarımız sonunda hisselerinin %70’i kadın girişimcilere ait olan MİNEL AŞ. kuruldu. Tarım sektöründe faaliyet göstermesi planlanan MİNEL AŞ’de çok ortaklı olarak kurulmuştur ve 4500 ton kapasiteli olması planlanan çift rejim çalışabilen soğuk hava deposu yatırımını başlamıştır. 2011’de faaliyete geçmesi planlanan tesisin yatırımında Tarım bakanlığının hibe desteği ve devletin genel yatırım teşvikinden faydalanılmaktadır.

BÖLGESEL ÇALIŞMALAR

İlimizin bağlı olduğu TR42 bölgesinde bölgesel bazda girişimcilik çalışmalarına başladık. TR 42 bölgesine bağlı olan illerimiz ve bölgenin kalkınma ajansı (Doğu Marmara Kalkınma ajansı) bu çalışmaya katılmaktadır. Sırayla çalıştaylar düzenleyerek,  ihtiyaç duyulan sektörlerin belirlenmesine ve verimli işletmelerin kurulmasına yönelik çalışmalar başlatıldı. İlk çalıştayımız Düzce’de düzenlendi, ikincisi Kocaeli’de düzenlendi ve üçüncüsü 9 Kasım 2010 tarihinde Yalova’da düzenlenecek. İleriki tarihlerde de Sakarya’da düzenlenecek olan son çalıştayımızdan sonra somut sonuçlar alınması beklenen projemizin ana hedefi illerimize verimli, sürekli ve karlılığı yüksek işletmeler kazandırmaktır. 9 Kasımda Yalova’da ev sahipliği yapacağımız çalıştayımızda sosyal medya üzerinden satış konusundaki çalışmalarımızı somutlaştırarak, bölgemize en az 100 sanal mağazadan oluşan bir sanal alışveriş merkezi kazandıracağız. Bu projeyi bize tüm imkanlarını sunarak birebir destek vererek hızlı ilerlememizi sağlayan Voiyk Türkiye Gurubu ile birlikte gerçekleştirmekteyiz.

Bir araya gelmek bir başlangıçtır
Bu birlikteliği sürdürebilmek gelişmedir
Bu birliktelikten üretime geçmek projeler geliştirmek ve uygulamak ise başarıdır
Yalova Kadın Girişimciler Kurulu olarak yürüyüşümüzün başarı ile neticelenmesi için çalışmaktayız.

Bütün genç ve kadın girişimci kurullarına yürüyüşlerinde başarılar diliyorum.

Teşekkür ederim.  
 
TOBB Batman Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Adnan Özdemir
TOBB Batman Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Adnan Özdemir de, girişimciliğin ve istihdamın önemi üzerinde durdu. Genç Girişimciler Kurulu olarak öncelikle Ticaret Odası ile ortak konferanslar ve toplantılar düzenlediklerini bildiren Özdemir, İŞKUR ile beraber hareket ederek 115 yeni elemana istihdam sağladıklarını ifade etti. Batman Üniversite işbirliğinde pazarlama ve muhasebe alanında 80 elemana istihdam sağlayacak projelerini anlatan Adnan Özdemir, “Batman’da Organize Sanayi Bölgesi’nde 35 fabrika var. Ancak kimse farkında değil. Biz onların bilinirliğini artırabilmek için basınla beraber her hafta birini ziyaret ederek, onların tanıtımını yapmak, bilinirliklerini artırmak istedik. Ayrıca Batman’da girişimcilik kulübü açtık” diye konuştu.

TOBB Çanakkale Genç Girişimciler Kurulu Başkanı İbrahim Kürşat Tuna
TOBB Çanakkale Genç Girişimciler Kurulu Başkanı İbrahim Kürşat Tuna ise, Çanakkale’nin tarihi önemi ve burada yatan şehitler dolayısıyla herkesin gönlünde ayrı bir yeri olduğunu bildirdi. Kurul olarak 30 üyelerinin 10’unun kadın olduğunu belirten Tuna, hedeflerini, “Başta Çanakkale olmak üzere tüm dünyada söz sahibi olabilicek vizyon kapasitenin girişimcilere kazandırılması” olarak açıkladı. Birlikte hareket etme ve işbirliği kültürüne büyük önem verdiklerini ifade eden İbrahim Kürşat Tuna, İngiltere Başbakanı Cameron’un TOBB’u ziyareti sırasında görüşmeye katılan genç girişimcilerden birisi olduğunu hatırlatarak, “Sayın Cameron içeriği en dolu konuşmayı TOBB’da yaptı. O da TOBB’un güvenilirliğini ve ulaştığı noktayı göstermektedir” dedi.

-Kongrenin değerlendirmesi
Oturumların sonunda gerçekleştirilen değerlendirme bölümünde konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker, TOBB’un çok büyük bir camia olduğunu ifade ederek, “4 yıl önce bir hayalle başladık. Bunun meyvelerini nasıl verdiğini bugün görüyoruz” dedi. Parseker bütün kadın ve genç girişimcilere teşekkür etti.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş da bu işin başarılacağına olan inancını yinelerken, “Rifat Başkan bu işin miladıdır. İlhan Bey de gülen yüzüyle her zaman bizim yanımızda oldu, destek verdi” diye konuştu. “TOBB içerisinde herkesin girişimci kelimesini duyduğunda bize inanılmaz destek verdi” diyen Bektaş, emeği geçen herkese tek tek teşekkür etti. Prof. Dr. Arman Kırım Türkiye’nin acilen bütünsel bir girişimcilik stratejisine ihtiyaç olduğunu vurgularken, Koton Mağazacılık yöneticisi Gülden Yılmaz Türkiye’nin çok büyük bir girişimcilik dinamizmine sahip olduğunu hatırlattı.

TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise kapanış konuşmasında geçen yıla oranla bu sene daha içerikli bir kongre yapmaya çalıştıklarını belirterek, “1 sene sonra neleri yaptığımıza tekrar bakacağız” dedi. Güzel örnekleri gençlerin önüne koymaya devam edeceklerini bildiren Sabancı, girişimcilik konusunda kadınları ihmal edemeyeceğimizi anlattı.