1.Dünden Bugüne Yalova Sempozyumu

01.06.2009

29-30-31 Mayıs 2009  tarihleri arasında Yalova Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen “1. Dünden Bugüne Yalova “ sempozyumda konuşmacı olarak yer alan Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Celal ÖZEL,”Yalova’nın Fırsat Penceresi” adlı sunumunda,Genel Ekonomi hakkında bilgi vererek,

2008 yılında yaşanan finansal krizin temelinde güven kaybı yatmaktadır,Türkiye de 2008 yılı iç siyaset odaklı  geçmiş ve dolayısıyla  yapılması planlanan reformların bir kısmı hayata geçirilememiştir.Türk ekonomisi son çeyrekte Dünyada ki aşırı olumsuz ekonomik gelişmelerden etkilenmiştir.Reel sektörde görülen düşüşlerle birlikte geçmişte yaşanan krizlerden bu yana altyapısını sağlamlaştırmış bir bankacılık sektörü olmasına rağmen piyasalarda likidite sıkıntısı yaşanmaktadır.Büyüme hızlı bir düşüş göstermiştir.Durgunluğun aşılmasındaki en önemli araçlardan birisi olan iç talebin yeniden canlandırılması gerekmektedir..Bu konuda alınan kararlar ve hükümetin,özel sektörün uyguladığı KDV indirimi piyasaları canlandırmış ve stokları eritmiştir. Ülkemizin en önemli problemlerinden birisi işsizliktir,Türkiye’nin %6-7 büyüdüğü dönemde dahi işsizlik %9 un altına inmemiştir,işsizliğin temeli yapısaldır..2008 yılı rakamlarına göre kayıtlı işsizlik oranı  3032 olan ilimiz,sosyo ekonomik sıralamada 81 il arasında 9. sırada yer almaktadır.

Fırsat penceresi “çalışabilir nüfusun,  toplam nüfus içindeki oranının ulaştığı en yüksek seviye” dir.

Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında nüfusu en hızlı artan il binde 82,62 ile Yalova’dır.  Yalova’nın en önemli avantajları,

• Ulaşım,toprak,hava,su,orman yönünden doğal avantajlara sahip olması
    • Yeni kurulan üniversite
    • İlin eğitim ve kültür çizgisinin yüksek olması
    • Akkök,Eczacıbaşı,Tersaneler,TSK Üssü gibi Çok güçlü başarılı ve kurumsallaşmış kuruluşların ilimizde yer alması
    • 1/25.000 lik İl Çevre Düzeni Planının olması
    • Bilişim OSB ve Süs Bitkileri OSB çalışmalarının olması
    • Körfez Geçiş Köprü projesi
    • Turizm
    • Üç büyük metropol arasındaki konumu ve Ülkemizin en gelişmiş coğrafyasında bulunmasıdır.

Yalova’nın fırsat penceresinden faydalanabilmek için Yeni Yatırım alanları yaratılarak, Üniversite ile birlikte inovasyon  konusunda çalışmalar yapılmalı, ticarette etik değerlerin yaygınlaşması ve mutlak suretle uygulanması sağlanmalı,  şirketlerin etkin nakit yönetimi konusunda duyarlı olmaları gerekli, ve nitelikli beyin göçünün önlenmesi gerekmektedir