NE ARAMIŞTINIZ ?
Haberler

8 Mart Kadınlar günü Anayasa Platformu toplantısı Ankara TOBB ETÜ toplantı salonunda yapıldı.

29.06.2012
8 Mart Kadınlar günü Anayasa Platformu toplantısı Ankara TOBB ETÜ toplantı salonunda yapıldı. YTSO Kadın Girişimciler Kurulunu temsilen 3 arkadaş oradaydık.

10 ar kişilik yuvarlak masalarda toplam 400 kadın toplantıya katıldı. masalarda moderator konuşulanları bilgisayara kaydedip ana bilgisayara gönderdi.Bizde konular üzerinde düşündük.Konuştuk. Konuştuklarımızı kayıt altına aldırdık. Sonrada oylama yaptık.Sabah saat 10 da başlayan toplantı 18'de bitti.Bu 6.yapılan TÜRKİYE KONUŞUYOR Anayasa platformu. 


Yeni anayasa için söz, bu kez kadınlarda idi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla sadece kadınların katılımıyla Ankara’da düzenlenen “Anayasa Vatandaş Toplantısı’nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Eli hamurlu kadınlarımız anayasaya karışacak ki, anayasa bereketli olsun. Anayasa’ya kadın eli değecek bu işe bereket gelecek” diye konuştu.

Anayasa Platformu adı altında biraraya gelen 13 meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşunun, TEPAV sekretaryasında düzenlediği geniş katılımlı “Anayasa Vatandaş Toplantıları”nın altıncısı, Ankara’da gerçekleştirildi.

TOBB ETÜ’de yapılan toplantıya, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun AKP, CHP, MHP ve BDP’li üyeleri, Anayasa Platformu Üyeleri, yerel ve ulusal STK temsilcileri ile rassal olarak belirlenen 7 bölgeden kadınlar katıldı.



Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarken, “Bugün burada Ankara’dan ve 81 ilden gelen kadınlarımız var. Ailelerimizin direği, ülkemizin geleceği olan kadınlarımız var. Hepinizin Kadınlar Gününü kutluyorum. Biz bugün sadece Dünya Kadınlar Gününüzü kutlamak için bir araya gelmedik. Sizlere konuşma yapmak için gelmedik. Tam tersine Türkiye’nin kadınlarını dinlemek için geldik” diye konuştu.

-Türkiye’nin yeni anayasaya ihtiyacı var

Giyilen elbisenin artık dar geldiğini ve yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Bu elbise rahat hareket etmemizi engelliyor. Hızlı koşmamızı engelliyor. Bu elbiseyi artık değiştirmemiz gerekiyor. Ama bu sefer terzi milletin kendisi olmalı. Yeni elbise dikilecekse, bunu millet kendisi dikmeli. Anayasa kapalı kapılar ardında, uzmanların mutabakatı ile değil, milletin mutabakatı ile yazılmalı. Bugüne kadar hep uzmanlar yazdı, vatandaş onayladı. Bu sefer biz söyleyelim, uzmanlar yazsın istiyoruz” dedi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Türkiye’nin kadınlarının bu ülkenin yol haritasını çizeceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, kadın ve erkeğin yan yana yürüyeceği bir ülke olunacaksa bu anayasanın da birlikte yapılması gerektiğine işaret etti.
Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Bir yandan bu cumhuriyeti kadını-erkeği beraber kurduk diyeceksin. Kadınımız sırtında top taşıdı, silah taşıdı diyeceksin ama hayatın her alanında kadını kenara iteceksin, görmezden geleceksin. Yok arkadaş öyle iş! İşte bugün burada iş kadınları var, esnaf kadınlarımız var. memur var, işçi var, emekli var. Öğretmen var, oyuncu var, doktor var, avukat var. Burada ev hanımları var! Şundan emin olun, 8 mart kadınlar günü, gerçek anlamını burada bulacak. Bugün, türkiye’nin kadınları konuşacak. Fırsat sağlandığında kadınımız başarı hikayesi yazıyor. En somut örneği kadın girişimcilerimiz. Kota ve ayrıcalık olmadan her ilde örgütlendiler. Oda ve borsaların önemli aktörü haline geldiler. Şimdi de Türkiye’nin kadınları, yeni anayasanın mimarı olacak.
Biz bu anayasanın bireyi esas alan, her türlü ayrımcılığı dışlayan, eşitlik idealini toplumsal hayatın her alanında gerçekleştirmeye çalışan, bireylere evrensel standartlara uygun olarak temel hak ve özgürlüklerden yararlanma imkanı tanıyan, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışını muhafaza eden bir anayasa olması gerektiğine inanıyoruz. “