NE ARAMIŞTINIZ ?
Haberler

Avrupa KOBİ Haftası Paneli Gerçekleşti

26.05.2010

Yalova Ticaret ve Sanayi Odası 26 Mayıs 2010 Salı günü  13.00 ile 17.00 saatleri arasında, Yalova Belediyesi Meclis Salonunda “Avrupa KOBİ Haftası” paneli düzenledi.

Panelde açılış konuşmasını yapan YTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Özel:

“Günümüzde tüm dünyada işletmelerin büyük çoğunluğunu KOBİ’ler oluşturmaktadır. Bu işletmeler büyük firmalara göre daha dinamik ve esnek bir yapıya sahip olmanın yanı sıra büyük bir istihdam yaratma kaynağını da oluşturmaktadırlar. Ülkemizdeki işletmelerin % 98’ini oluşturan KOBİ’lerin ülkemizin ekonomik kalkınma ve gelişmesi bakımından önemi son dönemlerde daha iyi anlaşılabilmiştir. Küçük ve orta ölçekli işletme; sahibi tarafından yönetilen, daha çok yöresel faaliyette bulunan ve büyümesini büyük ölçüde iç kaynaklarla finanse eden işletmeler şeklinde tanımlanmaktadır. Çoğu ülkede KOBİ’lerin gerek işyeri, gerek istihdam ve gerekse üretimdeki payları genel ekonomi içindeki yerini büyük boyutlara ulaştırmaktadır. KOBİ lerin istihdama katkı, bölgelerarası dengeli büyüme, esnek üretim yapısına sahip olma ve ekonomiye dinamizm kazandırma gibi çok önemli özellikleri taşımaktadır. Bu nedenle başta gelişmiş ülkeler olmak üzere tüm ülkeler KOBİ’lerin doğması, büyümesi, gelişmesi ve korunabilmesi için gerekli şartları hazırlayacak politikaları geliştirmekte ve yürürlüğe koymaktadır. Dünya genelinde özellikle 1980’li yıllarda artarak devam eden globalleşme süreci beraberinde değişen koşullara ve yeniliklere hızla uyum sağlayabilen şirketlerin önemini arttırmıştır. Türkiye’deki KOBİ’lerin istihdama katkıları ve yarattıkları ekonomik değer göz önüne alındığında, bunların ülkemizin sosyal ve ekonomik yapısı bakımından taşıdıkları önem kolayca anlaşılmaktadır. Ülkemiz KOBİ’leri imalat sanayiinde faaliyette bulunan işletmelerin % 99,5’lik bir bölümünü temsil etmektedirler. KOBİ’lerimiz imalat sanayiindeki istihdamın % 61,1’lik gibi çok önemli bir kısmını karşılamaktadırlar. Yine ülkemiz KOBİ’leri % 27,3’lük bir ekonomik değer yaratmaktadırlar. Türkiye’nin eğitilebilir, genç bir nüfusa sahip olması, doğal kaynakların varlığı, Ortadoğu ve Orta Asya gibi yakın ve geniş ürün/hizmet çeşitliliğinin sunulabileceği pazarlara yakın olması ve imkan tanındığında hızla kendini geliştirebilen bir özel sektörün varlığı gibi ekonomimiz için fırsat olan yönler ekonomik krizin etkisi ile rekabette etkimizi azaltmaktadır. Yaşanan ekonomik krizler yaratıcılığın azalması, finansal sorunların ve işten çıkarmaların artması, çalışanların motivasyonunun düşmesi, sabit giderlerin artması, teknolojik yenilenmenin durması, güven ortamının sarsılması gibi sorunlara yol açması yanında Yeni pazar arayışları, dış pazarlara açılma gereği, maliyetlerin azaltılması gereği, öz kaynakların öneminin anlaşılması, kalitenin önem kazanması, Ar-Ge’nin önem kazanması gibi konuların öneminin anlaşılmasını sağlamıştır.

Yalova Ticaret ve Sanayi Odası olarak KOBİ’lerimizin ilerlemesi ve geleceğe daha sağlam hazırlanmaları bizim tüm stratejik amaçlarımızın özünü oluşturmaktadır. Bu anlamda KOBİ haftası etkinlikleri kapsamında düzenlediğimiz panelimizin çok faydalı olacağına inanıyorum. Bugün bizlerle bilgi ve tecrübelerini paylaşacak değerli konuşmacılarımıza teşekkür ediyorum. Panelimizin tüm katılımcılara faydalı olmasını diliyorum” dedi. Bunun yanı sıra bu tür etkinliklere katılımın KOBİ’lerin ve genelde bireylerimizin bilgilerinin yanı sıra rekabet edebilme potansiyellerinin de artacağının altını çizdi.
Panelin ilk bölümünde İGEME Marmara Bölge Müdür Yardımcısı Dr. Yasemin Görüm, Eximbank İstanbul Şubesi Kıdemli Uzmanı Yonca Nur Dal ve KOSGEB Bursa İGEM Uzmanı Erkan Güngör sunumlarını gerçekleştirdiler.
İkinci bölümde ise Kredi Garanti Fonu İstanbul Şube Müdürü Bülent Atmaca, Türk Patent Enstitüsü Marka Uzmanı Ersin Aksoy ve KOBİ A.Ş. İş Geliştirme Müdürü Ahmet Zeki Demir KOBİ’lerin finansmanı ve markanın önemi ve tescil prosedürü hakkında dinleyicileri bilgilendirdi.

Soru-cevap bölümünün ardından konuşmacılara katılımlarından ve değerli bilgi ve tecrübelerini KOBİ’lerimizle paylaştıklarından ötürü plaket takdim edildi.