NE ARAMIŞTINIZ ?
Haberler

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat YALÇINTAŞ’ın Odamızı Ziyaret Etti.

25.12.2009

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat YALÇINTAŞ, Meclis Başkan Yardımcısı Sn. Sami YILMAZ ve İTO Meclis ve Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan 10 kişilik heyet Odamızı 25 Aralık 2009 Cuma günü ziyaret etti.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat YALÇINTAŞ, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’nın kendileri için ayrıcalıklı olduğunu “Yalova Ticaret ve Sanayi Odası,  1968 yılında İTO’dan ayrılan 122 üye ile kurulmuştur. İTO ile YTSO arasında 41 yıldır kardeşlik, ortaklık var. Nice 41 yıllara…” sözleriyle belirtti. Ortak projeler, sorunlara ortak çözümler ve gelecek için ortak stratejiler üretmenin yanı sıra görüş alışverişlerinin olması gerekliliğinin altını çizdi. “Taş taşa dayanır, taş duvar olur… Bizler de TOBB’un üyeleri olarak taşlarız…” dedi. YTSO’nun ve Yalova’nın rekabetsel üstünlüklerini ise İstanbul’a yakın olması, Termal ve kaplıca turizmi, süs bitkileri üretimindeki önemi ve bilişim alanındaki çalışmaları olarak değerlendirdi.

YTSO Meclis Başkanı Sn. Mehmet GÜREL konuşmasında; İTO’nun Türkiye’nin en büyük ve köklü Odalarından olduğunu ve Yalova’nın turizm, bilişim, çiçekçilik ve yüksek öğrenim kurumları gibi önemli sorunlarının çözüme kavuşturulması veya iyileştirilmesi konusunda kendilerinden her türlü maddi ve manevi destek, görüş ve önerilere açık olduğumuzu belirterek, İTO’nun kaynak yaratma ve yatırımcı bulma konusundaki yönlendirmelerinin Yalova için maksimum önem arz ettiğinin altını çizdi. “Bilişim OSB’ye sanayi ve Termal’e turizm yatırımcıları bulma konusunda öncelikli destek için şahsınıza ilgili dosyaları göndermeyi isterim. Yalova’nın doğusunda özellikle son 4 yılda büyük gelişmeler oldu. Tersanecilik ve gemi yan sanayi konusunda önemli gelişmeler söz konusudur. Bunun yanı sıra Körfez Köprüsü’nün ilimizden geçecek olması sebebiyle özellikle Yalova’ya etkilerini sizlerin perspektifinden görmemiz son derece önemlidir. Yalova 3 büyük metropolün arasında sıkışmış bir kenttir. Öyle ki; Yalova’nın saydığımız pek çok avantajı maalesef dezavantaj haline gelmiştir.”dedi. İstanbul’dan Yalova’ya 24 saat kesintisiz ulaşımın sağlanması ve İDO seferlerinin artırılması; bunların yanı sıra İTO’nun özel üniversite tecrübesinden yararlanarak özel üniversite açma konusunda destek ve işbirliğine her zaman açık olduğumuzu belirtti. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat YALÇINTAŞ cevaben; İTO Meclis toplantılarından birinin 2010 Kasım ayın içerisinde Yalova’da yapılabileceğini; Termal’in tanıtımı konusunda İTO’nun günlük gazetesinde Termal’i tanıtan bir haber yapılabileceğini, gerekirse bir muhabirlerini gönderebileceklerini belirtti ve “Körfez Köprüsü’nün Yalova’dan geçmesi sizler için büyük bir avantaj. Bizler İstanbul’da ulaşımda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Körfez Köprüsü sayesinde büyük kolaylık sağlanacak. İstanbul öyle bir şehir haline geldi ki yoğunluğundan refah ve zenginlik üretemiyor. Dolayısıyla sanayi yatırımlarında İstanbul’dan dışarıya göç olacak. Sizler planlı hareket etmelisiniz ve iş işten geçmeden, bölgenizi daha dolmamışken düzenlemelisiniz” dedi.

YTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Celal ÖZEL “Odamızın 4000’e yakın üyesi bulunmaktadır. Yalova İllerarası Rekabet Endeksinde 2008-2009 sonuçlarına göre 29.sırada yer almakta olup, İstanbulumuz ise 1.sıradadır. Yalova’nın rekabet edebilmesi için gerekli koşulların olamadığı net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bunu asabilmek için, rekabet gücümüzün artırılabilmesi için Yalova’daki mevcut yatırımcıların güçlendirilmesi, yatırımlarını sürekli olarak yapmalarının sağlanması ve her turlu desteğin verilmesi rekabet etmelerini sağlayacak en önemli unsurlardan bir tanesidir. Yalova’nın mevcut ekonomik sorunlarını çözebilmek için mutlaka dışarıdan yatırımcı çekmesi şarttır. Yalova kendi imkanları ile bulunmuş olduğu çizgiyi asla yukarı çıkaramaz. Kamu yatırımlarının da olamayacağını düşündüğümüzde geriye sadece özel sektör yatırımları kalmaktadır. Yalova’ya katkı sağlayacak, Yalova’yla bütünleşecek her türlü yatırıma acilen ihtiyacımız bulunmaktadır. Bunun sağlanabilmesi için herkese büyük görevler düşmektedir. 17 Ağustos depreminin yaratmış olduğu olumsuzluklardan hala kurtulabilmiş değiliz. Sayın Başkanın hem İTO Yönetim Kurulu Başkanı, hem TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Akdeniz Odalar Birliği Başkanı olması dolayısıyla Yalova’ya yapabileceği katkıların olacağına inanıyoruz.” Dedi.

Ziyaret, YTSO ve İTO Meclis ve Yönetim Kurulu üyelerinin görüş alışverişleriyle son bulmuş olup, karşılıklı hediye ve taltifler verilmiş, iyi dilekler iletilmiştir.