K Türü Yetki Belgeleri Yenileme İşlemleri Hk.

10.06.2011
Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin (KTY) 12, 13, 14, 15 ve 18 inci maddeleri gereği, yetki belgesi bitim tarihinden;

a)    60 gün öncesinden itibaren, Bölge Müdürlüğümüze/Odamıza müracaat etmeniz ve yetki belgesinin geçerli ücretinin %15’ini,
b)    30 gün sonrasına kadar, Bölge Müdürlüğümüze/Odamıza müracaat etmeniz ve yetki belgesinin geçerli ücretinin %50’sini,

bildirilecek ödeme numarası ile Vakıflar veya Ziraat Bankalarından herhangi bir şubesine yatırmanız halinde, yetki belgenizin geçerlilik tarihinin 5 yıl daha uzatılması mümkün bulunmaktadır.

Yukarda belirtilen sürelerden sonra yetki belgenizin yenilenmesi mümkün olmayıp, yetki belgesi kapsamında faaliyette bulunmanız da mümkün olmayacaktır. Aksi durumun tespiti halinde, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunun 26 ncı maddesinin (a) bendi çerçevesinde cezai müeyyide uygulanacaktır.

K TÜRÜ YETKİ BELGESİ YENİLEME İŞLEMLERİ

Yetki belgesi almak ve yenilemek için gerekli belgeler

1- Yetki belgesi yenilemek isteyen gerçek ve tüzel kişilerin aşağıdaki belgeleri tarafınıza ibraz etmeleri zorunludur:
A- Genel Şartlara İlişkin Beyan Edilecek Evraklar
a)    Yeni tarihli Oda kayıt belgesi aslı,
b)    Son 6 ay içerisinde düzenlenmiş Adli Sicil Belgesi (Firma sahibi, ortakları [A.Ş. ve Kooperatiflerde yönetim kurulu üyelerine ait] ve temsile yetkili kişilere ait),
c)    Belge düzenlenmesinden sonra ve Bakanlığımıza beyan edilmemiş tüm değişikliklere ait Ticaret Sicil Gazetelerinin asılları veya onaylı suretleri,
d)    Firmanızı temsil ve ilzama yetkili şahısların değişmesi halinde, ıslak imza ve mühürlü imza sirküleri aslı,
e)    Varsa kısa unvan veya logoya dair belge.
B- Özel Şartlara İlişkin Beyan Edilecek Evraklar
a)    Sermaye şartını (………….. TL) sağladığına dair bilgi ve belge
b)    Kayıtlı özmal taşıtların ruhsat fotokopileri (geçerli fenni muayenesi olacak)
c)    Sigortalı …. personelin istihdam edildiğine dair SGK belgeleri
2- K2 yetki belgesi sahiplerinden birinci fıkranın (a), (b) ve (c) bentleri ile ikinci fıkranın(a) ve (c) bendinde belirtilen belgeler istenilmez.
Yetki belgelerinin yenilenmesi işlemleri sırasında;
A-     25/2/2006 tarihine kadar K1 veya K3 yetki belgesi almak üzere başvuran ve bu başvuruya istinaden kendilerine yetki belgesi düzenlenen gerçek kişilerden;
1-    Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde belirtilen asgari kapasite ve sermaye şartları,
2-    24 üncü maddesinde belirtilen yaş şartı,
3-    43 üncü maddesinin onbeşinci fıkrasında belirtilen orta düzey yönetici mesleki yeterlilik belgesine sahip olma veya bu belgeye sahip kişileri istihdam etme şartı aranmamalıdır.
B-    K2 türü yetki belgesi sahibi gerçek kişilerden herhangi bir şart sağlamaları istenmeyecektir.
C-    Yetki belgesi sahibi tüzel kişilerden;
1-    K1, K2, K3 türü yetki belgesi sahiplerinden Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde öngörülen hususlara ilişkin noksanlıklarını tamamlamaları istenecek,
2-    K1, K3 türü yetki belgeleri eki taşıt belgelerine asgari kapasitenin dışında kaydedilecek taşıtlar için yaş şartı aranmayacaktır. Bu yetki belgeleri için asgari kapasiteyi sağlayacak sayıda özmal taşıtların ilk başvuru ve faaliyet süresince 20 yaşından büyük olmaması şartı aranacaktır.
3-    K2 yetki belgesi eki taşıt belgelerine yaş şartı aranmadan eşya taşımaya mahsus ticari veya hususi taşıtlar kaydedilebilecektir.
4-    K1 ve K3 yetki belgesi sahiplerinin,  en az birer adet orta düzey yönetici türü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları veya bu nitelikleri haiz kişi veya kişileri istihdam etmeleri şartı aranacaktır.