NE ARAMIŞTINIZ ?
Haberler

Kiraya % 80 Zam Kabul Edilemez Bir Artıştır

17.01.2022

Yalova’nın çok önemli sektörlerinden birisi olan, Yalova’nın markası olan, şehrin ihracatına ve istihdamına büyük katkı sağlayan süs bitkileri sektörü Elektrik, doğal gaz, kömür, fiyatlarındaki artışla birlikte diğer girdi maliyetlerinin artması karşısında son derece zor zamanlar geçirmektedir.

Yaşanan fiyat artışlarının yanı sıra süs bitkileri sektörüne yatırım yaparak istihdama katkı sağlayan Garden A.Ş. yapısı altında bulunan işletmelerin kira artış oranı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından %80 olarak belirlenmiştir. Bu akıl ve mantığa sığmayan artış oranının hangi hesaplama yöntemi ile yapıldığı, neyin baz alınarak yapıldığını ne anlamak mümkün nede kabullenmek mümkündür.

Devletimizin açıklamış olduğu 2022 yılı yeniden değerleme oranı %36.2, olurken kira artış oranını Yurt İçi Üretici Fiyat endeksi üzerinden yapılması ve bu oranın %80 olması gerçekten akıllara durgunluk veren bir durumdur.

Üretici bir yandan elektrik ve doğal zamları ile uğraşırken üzerine birde bu kira artış talebi bu sektörde yer alan firmalarımızı işin içinden çıkılmaz bir hale ve yakın bir zamanda da iflasa sürükleyecek duruma getirmiştir. Üreticilerimizin yaşadığı onlarca sıkıntı varken birde bu kira artış talebi Garden A.Ş de bulunan firmalarımıza açıkçası işyerlerinizi kapatın gidin demekten başka bir şey değildir. Bugün hiçbir iş yeri sahibi kiracısına kira artışı ile ilgili %80 zam uygulamazken TİGEM in burada bulunan üreticilerimizden bu artışı talep etmesi ile bıçak kemiğe dayanma noktasına getirmiştir.

Sadece süs bitkileri sektöründe değil, tarımla uğraşan çiftçi de, sanayi ile uğraşan imalatçılarımızda, Kobilerimizde üretim girdi maliyetlerindeki yaşanan bu artışlardan son derece mağdur olmuşlardır. Bir an önce Devletimizin üreticinin yanında yer alması onlara destek olması önemlidir. Firmalar ayakta kalmazsa binlerce çalışan, evine ekmek götüren emekçiler işsiz kalacaktır. Firmalarımız ürettiği ürünlerine, doğalgaz, elektrik, asgari ücrette yaşanan artış, kira artış bedeli kadar zam yaparak piyasaya sürmemektedir. Dolayısıyla bu çarkın bu koşullarda dönmesi çok çok zordur. İş yeri sahibinin de, çalışanında alım gücü düşmüştür.

Üreticilerimizin üretim yapma hevesleri kalmamıştır, bir an önce istikrar sağlanmalı, artan girdi maliyetleri düşürülmeli, aksi halde tarımsal faaliyetler başta olmak üzere, Yalova için önde gelen sektörlerden olan süs bitkileri sektörü de durma noktasına gelecektir.

Özkan Şenel

YTSO Başkan Yardımcısı