NE ARAMIŞTINIZ ?
Haberler

Kısıtlamalar Nedeniyle Mağdur olan Sektörlere Ciddi Devlet Desteği Sağlanmalıdır.

03.12.2020

Covid-19 salgınının Çin’de ilk görülmesinin üzerinden tam bir yıl geçti. 2020 yılı Mart ayında ülkemizde başlayan sürecin en yüksek seyrettiği bir dönemden geçiyoruz. Dalgalı ekonomik seyir devam ederken birçok sektör de ciddi bir şekilde etkileniyor. Üyelerimizde bu olumsuz durumda olanca güçleri ile işlerini aksatmadan sürdürmeye devam ediyor.

İş dünyamızın desteklenmesi adına başlatılan yapılandırma ile üyelerimiz biraz olsun nefes alabilecektir, ancak iş dünyası olarak bu zorlu süreçte elbette daha fazla destek bekliyoruz.

Son yayınlanan genelgeye göre kafeler kapatıldı, restoranlar paket servis hizmeti ile çalışmaya başladı. Elbette her zaman dile getirdiğimiz gibi insan sağlığı her şeyden önemlidir. Fakat alınan tedbirlerin tek başına yeterli olmadığı görülüyor. Bu uygulama hizmet sektörünün önemli bir parçası olan kafe restoran işletmelerini oldukça olumsuz etkiledi. Hem sağladığı istihdam, hem ekonomiye katkısı düşünüldüğünde sürecin devam etmesi halinde binlerce kişinin işsiz kalacağı ve işletmelerin de tek tek kapatılacağı görünüyor. Bu sektörümüze ve mağdur olan tüm sektörlerimize ciddi devlet destekleri verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Karayollarına cephe olan restoranlarda bu genelge ile kapandı, şehir merkezinde olmadıklarından dolayı paket servisle hizmet verme imkânları yok, Bursa ve İstanbul ana yolu üzerinde bulunan bu tip işletmelerimiz için konunun yeniden değerlendirilmesi gerekir.

Yalova ticari kesimi için önemli bir kayıp da Üniversite de uzaktan eğitim yapılması, Yalova Üniversitesinde öğrenim gören 15.000 öğrenci şu an kendi memleketlerindeler. Bir öğrencinin ayda 2 bin TL harcadığını düşünürsek kentimizde aylık yaklaşık 30 milyon TL lık bir ekonomik kayıp söz konusudur. Şehrin ekonomideki bu kaybının telafisi için devlet desteklerinin devreye girmesi faydalı olacaktır.
Pandeminin ilk döneminde verilen krediler bu döneme ertelenmişti, üyelerimizden bu kredi ödeme vadelerinin uzatılması, tekrar ertelenmesi talepleri de gelmektedir. Çünkü aldıkları kredileri ödeyemeden yeniden kısıtlamalarla karşı karşıya kaldılar. Ticaret erbabının desteklenmeye ihtiyacı olduğu aşikârdır. Kredilerin geri ödemeleri faizsiz bir şekilde önümüzdeki dönemlere ötelenmelidir.

Ticaret Bakanlığı tarafından pandemi nedeniyle darda olan esnafa fatura ve kira ödemeleri için hibe desteği sağlanmasına dair çalışmalar çok yerinde olacaktır. Ticaret ve Sanayi Odalarımıza kayıtlı şahıs şirketleri ve küçük işletmeler de destek ihtiyacındadır. Esnafımıza destek sağlanırken YTSO üyeleri de mutlaka bu kapsamın içinde yer almalıdır.

Yalova Ticaret ve Sanayi Odamıza kayıtlı tüm sektörleri yakından takip ediyoruz ve taleplerini vakit geçirmeden ilgili kurum ve kuruluşa iletiyoruz. Bu dönemde de üyelerimiz yaşadığı sıkıntıları bizlere ilettikçe çözüm olma noktasında çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Getirilen kısıtlamalar hepimizin iyiliği ve sağlığı için. Kendimiz ve yakınlarımız için bu zorlu süreçte çok dikkatli olmalıyız. Birlik ve beraberlik içinde birbirimize maddi ve manevi destek olarak bu kötü günleri geride bırakacağımıza inanıyoruz, maske, temizlik ve mesafe kurallarına her ortamda dikkat edelim. Sağlık çalışanlarımız Covid sürecinde en fazla gayret gösteren ve emek verenler olarak öne çıkıyorlar. Toplumun sağlığı için çalışan sağlık çalışanlarımıza minnettarız. Onlara destek olmak için, yardımcı olmak için tedbirlere uymaya özen gösterelim.

Tahsin BECAN
Yönetim Kurulu Başkanı