NE ARAMIŞTINIZ ?
Haberler

Körfez Geçiş Köprüsü Projesi toplantısı yapıldı

21.06.2010

Odamız tarafından düzenlenen Körfez Geçiş Köprüsü Projesi ve Güney Marmara Bölgesinde yaratacağı muhtemel gelişmeler bilgilendirme toplantısı Yalova Halk Eğitim Konferans Salonunda 18 Haziran 2010 Cuma günü Yalova Valisi Doç.Dr.Yusuf Erbay, Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, Yalova Belediye Başkan Vekili Cemil Aydın, Çiftlikköy Belediye Başkanı Metin Dağ, Taşköprü Belediye Başkanı Şaban Ertan,Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Filiz Karaosmanoğlu, CHP Yalova İl Başkanı Ertan Şener, Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Efendioğlu ve çok sayıda  davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Körfez Geçiş Köprüsü Projesi ve Güney Marmara Bölgesinde yaratacağı muhtemel gelişmeler bilgilendirme toplantısına Vecdi Diker Çalışma Grubundan Metin KÜÇÜKOĞLU ve Hikmet Erkut konuşmacı olarak katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan YTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal ÖZEL, “İstanbul tarafından Yalova’ya baktığımızda, şuanda iki adımlık yol olarak görünmekle beraber, 1-1,5 saatlik bir mesafe vardır. Ulaşım durumuna göre karayolu ile 2-2,5 saate kadar çıkabilir, deniz yolu ile sefer saatine ve yoğunluğa göre bu süre değişkenlik gösterebilir. Bu süreler çok eski yıllara göre kısa süreler olarak görünse de, teknolojinin değişim hızına kıyasla yeterli değildir.
Körfez Köprüsü tamamlandığında karayolu ile İstanbul’a olan uzaklık azalacak ve akıcı bir hal alacaktır. İzmit Körfezi Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu projesi hayata geçirildiği zaman karayolu ile 6,5 saat olan İstanbul-İzmir arası mesafe 3,5 saate inecek ve 140 km daha kısalacaktır.

İzmit Körfez Geçiş Köprüsü sayesinde İstanbul ve Güney Marmara arasındaki bağlantı daha da kolaylaşacaktır. Kara ulaşımının yanı sıra deniz ticaretinde de limanların etkinliği artacaktır. İstanbul’un desantralizasyonuna ve bölge ile bütünleşmesine büyük katkılar sağlayacaktır. Bu yönü ile Körfez Köprüsü sadece Yalova’yı değil, çevre illeri de çok olumlu yönlerde etkileyecek bir gelişmedir.
Körfez Köprüsünün Yalova için etkilerini, şimdiden artan arsa fiyatları göstermektedir ki; bu durum daha da artacak nüfusun habercisi niteliğindedir. Yakın gelecekte nüfus 400.000’i bulabilir. Yalova’nın ilçeleri,  İstanbul’un büyük ilçelerinden biri gibi olacaktır.

Birçok kuruluş, Körfez Geçiş Köprüsünü, gelecekte bir fırsat olarak görmekte ve stratejilerine yön vermektedir. Bu fırsatın, kuruluşlar ve Güney Marmara Bölgesi için güçlü yana dönebilmesi,  şimdiden etkin adımların atılmasını gerektirmektedir. Atılacak bu adımlar beklentilerimizi daha da olumlu hale getirecektir.
Bu nedenlerle, Yalova, Karamürsel, Gemlik, Orhangazi, Bursa ve Kocaeli ortak planlamalar içinde olmalıdır. Çünkü bu sayede İstanbul’un yoğun metropol nüfusu yayılmak için fırsat bulmuş olacaktır.

Biraz önce belirttiğim, Yalova’nın gelecek olan nüfusu ile ilgili beklentilerin iyi incelenmesi ve buna göre çalışmaların yapılması en önemli adımlardan biridir. Bu nüfusa göre, yerleşim alanlarının şimdiden planlarda yer alması, Yalova’nın hızlı ve aynı zamanda planlı büyüyen büyük bir kent olarak tanınmasını sağlar. Aksi takdirde olabilecekleri, sanırım gözünüzde canlandırabiliyorsunuzdur.
Yerleşim sorunundan sonra, gelecek nüfusun niteliğinin artması, aynı zamanda Yalova’nın ekonomik gelişimi ile yakından ilgilidir. Yalova’nın kendine özgü özellikleri ve mevcut yatırımlarının geliştirilerek, nitelikli istihdamın sağlanması gerekmektedir. Nitelikli istihdam iç pazarda esnafın gelişimini sağlayacak önemli bir unsurdur.

Körfez köprüsü ile Yalova’yı önemli değişimler beklemektedir. Bu değişimin yönünü, bizlerin bugünden atacağı adımlar belirleyecektir. Ortaklık anlayışı içinde olan ve hepimizin sahip çıkması gereken bir Yalova Vizyonu değişimi olumlu yönde etkileyecek en önemli faktördür.

Ortak akılla oluşturulmuş bir kent planı, desteklenen mevcut yatırımlar, geleceğe yönelik ilin mevcut potansiyellerinin ortaya konulduğu bir program oluşturulması ve bir an önce uygulamaya geçilmesi çok hızlı olabilecek bu sürecin lehimize gelişimini sağlayacaktır.

Yalova Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Yalova’nın geleceği adına önemli bir gelişme olan Körfez Geçiş Köprüsü konusunda,  ortak akıl oluşturma ve geleceğe hazırlıklı olma adına bu seminerle ilk adımı atmış olmanın gururunu yaşıyoruz.

Toplantımızın, Yalova’nın ve komşularının geleceği adına başarılar getirmesini dileyerek, değerli konuşmacılarımıza teşekkürlerimizi sunuyorum.” dedi.

Vecdi Diker Çalışa Grubundan Metin Küçükoğlu sunum eşliğinde Körfez Geçiş Köprüsü ve İstanbul-Bursa-İzmir otoyolunun Yalova üzerindeki olası etkilerini anlattı. Körfez Geçiş Köprüsü Türkiye’nin en büyük dünyanın ise 2.büyük köprüsü olduğunu vurgulayan Küçükoğlu, Yalova’nın tüm planlarını titizlikle bu projeye endeksli olarak yapması gerektiğini dile getirerek “İstanbul’un şuan sahip olduğu nüfustan en az 5 milyon kişi bu proje sonrasında çevre illere dağılacak. Yalova tüm planlamalarını bunu göz önünde tutarak yapmalıdır. Proje tamamlandığında Yalova-Orhangazi-İznik bölümü hem İstanbul’un hem de Türkiye’nin yeni turizm bölgelerinden birisi haline gelecek. Eğer Yalova bu şansı iyi değerlendirirse kısa sürede bölgedeki yıldızı parlayan illerin başını çekecektir. Dedi.