Moldova Başkonsolosu YTSO’yu Ziyaret Etti

23.06.2011
23 Haziran 2011 Perşembe günü Moldova Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Sn. Sergiu Goncerence ve tercümanı Aliona Nedeva Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. YTSO Başkan Yardımcıları M. Birol Özsümer ve Şahin V. Tiryaki ile görüşen başkonsolos Goncerenco Yalovalı yatırımcıları ve işadamlarını ülkesinde yatırıma davet etti. Moldova’da 750’ye yakın Türk ve Türk ortaklı firmanın faaliyet gösterdiğini ve özellikle otel ve iş merkezi gibi inşaat sektörüne yönelik yatırımların yoğun olduğunu belirtti. Gıda, hayvancılık ve dericilik sektörlerinde Türkiye ile Moldova arasında sıkı bir ticari işbirliği ve Moldova’nın Türkiye’ye ihracatının 60 milyon Dolar, ithalatının ise 220 milyon Dolar civarında olduğunun altını çizen Başkonsolos bu işbirliğini geliştirmek için bölgedeki işadamlarının stratejik önem taşıdığını söyledi.

“Moldova Yatırımlar ve İhracatı Teşvik Organizasyonu”nun önemine değinen Başkonsolos’un verdiği bilgiler şu şekilde:

Moldova Yatırımlar ve İhracatı Teşvik Organizasyonu (Moldovan Investment and Export Promotion Organisation - MIEPO), iletişim ve tanıtım ile Moldova Cumhuriyeti’nde iş ve ortaklık geliştirmesini destekler. MİEPO uzman ekibi, Moldova Cumhuriyeti yatırım fırsatları istismarı ve belirlenmesi için profesyonel yardım sunma tarafçısıdır. Yabancı sermaye çekilmesi ve ihracat teşviki, karmaşık bir faaliyet dizisi ile elde edilir:

•    Yabancı yatırım fırsatlarının ekonomiye çekilmesi ve artması için tam ve doğru bilgi sağlayarak, Moldova Cumhuriyeti’ni, yabancı yatırımcılar için olumlu bir yatırım ortamı olarak, teşvik eder;
•    Yabancı şirketlere "Son Dakika" haberlerini verir ve bilgi, başlatma, uygulama ve yatırım projelerinin sonradan uygulanması gibi herhangi bir aşamada bulunan mevcut yerli şirketler ve yabancı yatırımcılar için uzman yardımı sunar;
•    Yabancı yatırımcılar ve yatırım projelerinin gerçekleşmesi için kamu kurumları arasındaki işbirliğini kolaylaştırması ve aracılığı;
•    Doğrudan yabancı yatırımlarının; yerel ve merkezi makamlarını özel sektör ile işbirliğine ve ekonomiye çekmek için projelerinin teşvik stratejileri tasarımı ve desteklemesi;
•    Ticaret işlemlerinin analizi ve değerlendirmelerini gerçekleştirir ve yatırım ortamının iyileştirilmesi için makamlara öneriler sunar.