NE ARAMIŞTINIZ ?
Haberler

Sosyo- Ekonomik İşbirliği Hibe Programı Son Başvuru Tarihi 06 Mayıs 2010

18.02.2010

Çok Yararlanıcılı (Multi-beneficiary) IPA Programı kapsamında finanse edilen Sosyo-Ekonomik İşbirliği Hibe Programı proje teklif çağrısı 3 Şubat 2010 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından duyurulmuştur.

Sosyo-Ekonomik İşbirliği Hibe Programının amacı; aday ve potansiyel aday ülkelerdeki sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, odalar, işçi ve işveren örgütleri, tüketici örgütleri, araştırma merkezleri ve düşünce kuruluşları (think tank) vb. kuruluşlar ile söz konusu kuruluşların AB üyesi ülkelerdeki muhatapları arasında AB müktesebatının uygulanmasına destek olmak amacıyla kalıcı işbirliklerinin oluşturulmasını sağlamaktır. Bu çerçevede, aday ve potansiyel ülkelerdeki kuruluşlar ile AB üyesi kuruluşların ortaklaşa geliştirecekleri ve sosyo-ekonomik konularda işbirliği kurulmasını hedefleyen projelere hibe desteği sağlanacaktır.

Program kapsamında finansman sağlanacak proje konuları aşağıda sunulmaktadır:

  • İşyeri güvenliği ve sağlığı
  • Ürün güvenliği ve tüketici sağlığı
  • Rekabetçilik, yenilikçilik ve Ar-Ge
  • Özelleştirme ve özel sektörün güçlendirilmesi
  • Çevre ve yenilenebilir enerji
  • Sosyal sorumluluk
  • Dezavantajlı grupların (kadınlar, engelliler, yoksullar vb.) ekonomik ve sosyal hayata kazandırılması.

Sosyo-Ekonomik İşbirliği Hibe Programı Ülkemizin doğrudan kullanımına sunulan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında değildir.

Sosyo-Ekonomik İşbirliği Hibe Programı Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü tarafından merkezi olarak, Çok Yararlanıcılı (Multi-beneficiary) Program kapsamında yürütülen bir program olduğu için Hibe Programı için başvurular doğrudan Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğünün Brüksel'deki merkezine yapılmaktadır. Bu sebeple, teklif çağrıları ile ilgili resmi duyurular Avrupa Birliğinin hibe programları ile ilgili duyuruların yapıldığı EUROPEAID web sayfasında yapılmaktadır. Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nin Hibe programının uygulama ve duyurusu ile ilgili resmi bir sorumluluğu bulunmamakta olup ancak, program ile ilgili gelişmeler ABGS web sayfasında Ülkemizdeki kuruluşları bilgilendirme amacıyla duyurulacaktır.

Europeaid Web Sayfası:

http://ec.europa.eu/europeaid/work/funding/index_en.htm

Temel Başvuru Kriterleri

¦ Projeler AB müktesebatının Hibe Programlarında belirtilen bir ya da birden fazla öncelik alanını kapsayacak şekilde sunulmalı

¦ İngilizce olarak hazırlanmalı

¦ Başvuru sahipleri AB üyesi ülkelerden ve diğer aday (Hırvatistan ve Makedonya) ve potansiyel aday (Bosna Hersek, Kosova, Sırbistan, Arnavutluk ve Karadağ) ülkelerden ortaklar ile birlikte başvuru yapmalı

Hibe Desteği

¦ En düşük miktar:   50.000 Avro

¦ En yüksek miktar: 500.000 Avro

Süre

¦ En uzun süre 30 ay

Faaliyet Türleri

¦ Seminer, konferans, çalıştay, eğitim,
çalışma ziyareti, bilgi kampanyaları,
ağ oluşturma ve politika geliştirme vb.

Başvuru Yapabilecek Kuruluşlar

¦ Dernekler
¦ Vakıflar
¦ Meslek Örgütleri
¦ İhracatçı Birlikleri
¦ Tüketici Organizasyonları
¦ Odalar (Ticaret ve Sanayi Odaları vb.)
¦ Borsalar
¦ Üniversiteler (araştırma merkezleri)
¦ Düşünce Kuruluşları

Hibe Programına ilişkin program rehberi ve başvuru belgeleri ilişikteki dosyalarda sunulmaktadır:

Başvuru Belgeleri