NE ARAMIŞTINIZ ?
Haberler

TARIC Çalışmaları Hk.

30.06.2011

Gümrük Müsteşarlığı'nın ilgi yazısında dış ticaret işlemlerinde ticaret işlemlerinde ticarete konu eşyaya uygulanacak gümrük vergileri ve dış ticaret önlemlerinin belirlenmesi sağlayan ve ticari istatistiklerin toplanmasını, uluslar arası ticarette eşyanın sınıflandırılmasını amaçlayan Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin (TGTC) 4458  sayılı Gümrük Kanununun 15 inci Maddesi uyarınca her yıl Resmi Gazete’de Bakanlar Kurulu Kararı olarak yayımlamakta olduğu bildirilmiştir.
Türkiye’nin de taraf olduğu uluslar arası anlaşmalar gereği Armonize Sistem ve AB Kombine Nomanklatürü esas alınarak, 12’li bazda hazırlanan (Gümrük Tarife Cetveli) TGTC’nin ilk sekiz rakam itibariyle AB ile uyumlu olduğu bildirilmiştir.
2008 yılı Uluslar Programı’nın ‘’Gümrük Birliği’’ başlıklı 29. Faslında ‘’ Öncelik 29.2 Yasadışı ticaret ve sahtecilik başta olmak üzere, gümrük idaresinin uygulama kapasitesinin güçlendirilmesi,bilgi teknolojileri sistemlerinin AB sistemleri bağlanmasına yönelik hazırlıların devam ettirilmesi’’ başlığı altında, 2658/87 sayılı AB Tüzüğü’ne uyum sağlanabilmesi için ‘’Mevcut BİLGE sisteminin TARIC sistemine uyumunun sağlanması için gerekli düzenlemelerin yapılması’nın programa alındığı, söz konusu düzenlemenin, 2011 yılı ve sonrasında yayımlanacağının taahhüt edildiği ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, TARIC sistemi üzerinde gümrük vergisi, toplu konut fonu, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, damga vergisi, ek mali yükümlülük, anti-damping yönetimine ilişkin tanımlamalarının yapılmasının öngörülmekte olduğu belirtilmektedir.
Bu çerçevede, Gümrük Müsteşarlığı’nca mevcut TGTC’nin, TARIC sistemine uyumlu hala getirilmesi için çalışmaların devam etmekte olduğu ve söz konusu çalışmaların ilk aşamasının tamamlanarak, 10 haneli TARIC kodlarıyla uyumlu ‘’Gümrük Tarife Cetveli Taslağı’nın hazırlandığı bildirilmiştir.
Bahsi geçen çalışmalar çerçevesinde, vergiler ve dış ticaret önlemlerini içermeyen TARIC sistemine dayalı ‘’Gümrük Tarife Cetveli Taslağı’nahttp://172.23.10.10/TaricConsultation/Default.aspx adresinden ulaşılabileceği, ek kodlar ve önlemlere ilişkin bilgilerin bilahare sisteme konulacağı ve yapılan güncellemelerinin Gümrük Müsteşarlığı’nın internet sitesinin ‘’Duyurular’’ bölümüne yayınlanacağı belirtilmiştir.
Ayrıca yapılan çalışmalar kapsamında 2011 TGTC ile TARIC kodlarının karşılaştırılmasını içeren bir tablonun http://www.gumruk.gov.tr/tr-TR/anasayfa/Documents/korelasyon.xls adresinde yayınlanmakta olduğu bildirilmiştir.