NE ARAMIŞTINIZ ?
Haberler

Tersane toplantısı yapıldı

09.10.2008
 
Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’nca (YTSO) Türkiye’de tersane ve gemi inşa sektörü, çalışma alanları ve yan sanayi dalları konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıda, TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Muammer Yağız, Türkiye’nin gemi inşa sanayisinde büyük bir atılım içinde olduğunu belirterek “Siparişte dünya dördüncüsüyüz” dedi.

 
 
Yalova Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda  düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Muammer Yağız’ın yanı sıra TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası 2. Başkanı Alper Bakmaz, TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Üyesi Engin Yazıcıoğlu, TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Genel Sekreteri İbrahim Binici, RMK Tersanesi Yat Donatım Baş Mühendisi Adem Güleryüz, İstanbul Tersanesi İş Geliştirme ve Proje Müdürü Sena Nomak ve AVEG Gemi Donatım Yetkilisi Gültekin Tuncer de katıldı.


Açılış konuşmasını yapan TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Muammer Yağız Türkiye’de son 10 yılda üretimin 10 kat attığını dile getirerek, “2002 yılında 83 sipariş alan gemi inşa sanayimiz 2008 Mayıs ayı sonu itibariyle 265 siparişe ulaşılmıştır ve Türkiye siparişte Dünya 4’üncülüğüne ulaşmıştır. Bu büyük bir başarıdır. Hem tanker türü büyük gemilerin, hem de özgün mega yatların inşasında Türkiye artık bir dünya markası haline geldi. 5 yıl önce gemi inşa sanayinde 23’üncü iken şuanda sekizinciliğe yükselmiştir” dedi.
Daha sonra söz alan İstanbul Tersanesi İş Geliştirme ve Proje Müdürü Sena Nomak yan sanayinin dışarı bağımlı olmamanın bu yönde çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizdi.

AVEG Gemi Donatım Yetkilisi Gültekin Tuncer de Altınova’da açılan 46 tersanenin faaliyete geçmesiyle Yalova’ya 200 bin civarında bir göçün geleceğini belirterek, “46 tersane de faaliyete geçtiğinde 50- 60 bin kişinin istihdamı sağlanacak demektir. 50 bin kişi demek Yalova’ya Türkiye’nin çeşitli yerlerinden 200 bin kişinin gelmesi demek. Bu da şehirde kozmopolit sorunlara yol açacaktır. Her şeyden önce bunların da göze alınması gerekiyor” dedi.

Konuşmaların ardından programda soru- cevap bölümüne geçildi. Tersanelerde yan sanayide hizmet vermek isteyen Yalovalılar konuşmacılara sorularını yöneltti.