NE ARAMIŞTINIZ ?
Haberler

TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy, 0 226 dergimize konuk oldu.

02.09.2010

TÜRSAB’ı tanıtır mısınız? TÜRSAB’ın kuruluş nedenlerini kısaca anlatabilir misiniz?

TÜRSAB, 1618 sayılı “Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu” uyarınca 1972 yılında kurulmuştur. 5571 Sayılı Yasa ile Değişik 1618 Sayılı Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu’nun 32.maddesi, Birliğimizin amaç ve kuruluşunu şöyle belirtmektedir.
“Madde 32: Seyahat Acenteleri, seyahat acenteliği mesleğinin yurt ekonomisi ve turizmine uygun surette gelişmesini sağlayıcı tedbirleri almak ve meslek ahlak ve tesanüdü korumak amacıyla Seyahat Acenteleri Birliği adı altında tüzel kişiliği haiz bir birlik kurarlar. Seyahat acentelerinin bu birliğe üye olmaları zorunludur…”

TÜRSAB, söz konusu Kanun’da belirtilen amaçlar doğrultusun-da, görevlerini, çok geniş ve çeşitli bir faaliyet alanında sürdürmektedir.

Türkiye’yi dolayısıyla Yalova’yı ne kadar sıklıkla geziyorsunuz? Yalova’nın turizm potansiyelini nasıl görüyorsunuz? Yalova’nın sahip olduğu değerler ile turizmden daha fazla pay alabilmesi için neler yapılmalı?

TÜRSAB’ın faaliyetleri arasında yer almakta olan kültür turizmi sempozyumları ile son yıllarda Türkiye’nin her ilini ziyaret etmeye gayret etmekte ve üyelerimize tanıtmaktayız.

Yalova’nın sahip olduğu doğal kaynakları ülke turizmi açısından potansiyel teşkil etmektedir. Özellikle 21.yüzyılın doğa odaklı olması,yerli ve yabancı turistin popüler destinasyonların yanında büyük şehirlere yakın, ulaşımı kolay bozulmamış doğası ile Yalova’nın cazibe merkezi olmasına sebebiyet vermektedir.
Yalova’nın değerlerinin yerli ve yabancı turiste çok iyi tanıtılması gerekmektedir. Bu doğrultuda, yerli ve yabancı turizm fuarlarına katılmak ve doğru reklam kampanyaları, tesis ve hizmet kalitesi ve tabiki en önemlisi çevre ve doğanın korunması ile Yalova’nın turizmden hak ettiği payı alacağı kanısındayım.

Yalova Atatürk’ün en sık geldiği ve önemli kararlarını aldığı bir il. Atatürk’ün “Yalova Benim Kentimdir” dediği Yalova turizmi için TÜRSAB olarak katkılarınız neler olabilir?

TÜRSAB  - Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği olarak Yalova turizminin gelişmesi için yukarıdaki sorunuzun cevabında da belirttiğim üzere ulusal ve uluslararası turizm fuarlarına katılım sağlanması gerekmektedir. Bununla birlikte, alt yapı çalışmalarının yapılması, ulaşım ve konaklama imkanlarının iyileştirilmesi sağlanarak Yalova’nın yoğun şekilde tanıtımının yapılması gerekmektedir. Öncelikle Türk tüketiciye yönelik kampanyalar düzenlenmesi, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde tanıtım etkinliklerinin yapılması, Yalova’nın turizm potansiyelinin, kültürünün, termal özelliklerinin, yemeklerinini tanıtılması ile Yalova’nın turizmden hak ettiği payı alacağına inanıyor ve Yalova’ya yepyeni bir bakış açısı getirecek olan “Yeşil Mavi Yol Yalova Projesi”ni TÜRSAB olarak destekliyoruz.

Biz TÜRSAB olarak bölgede seyahat sektöründe hizmet veren tüm meslektaşlarımıza ve yerel yönetimlere her türlü katkıyı sağlamaya hazırız. TÜRSAB Dergisi’nin önümüzdeki sayılarında Yalova’ya da yer ayıracağız.


Yalova gibi bir şehirde turizmin gelişmesinde yerel halkın, yöneticilerin, esnafın davranışlarının etkileri nelerdir ve nasıl olmalıdır?

Türk insanına özgü misafirperverlik ve Tanrı misafiri olgusu yüzyıllardan beri Anadolu’ya olan ilgiyi arttırmış, gelen yerli ve yabancı turistin tekrar tekrar ülkemize gelmesinde etkili olmuştur. Bu doğrultuda, yerel halkın, esnafın davranışlarının sadece Yalova’da değil tüm Türkiye’de turizmin gelişmesin-de önemli rol oynadığı kanısındayım.

BYK’ları kısaca tanıtabilir misiniz? Yalova’daki seyahat acenteleri BYK’nın Yalova’da kurulmasını arzu ediyorlar. Bu konuda düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Halihazırda TÜRSAB’a bağlı 20 Bölgesel Yürütme Kurulu bulunmaktadır. Genel Merkezimize bağlı olarak görevlerini sürdüren stratejik noktalarda konumlandırılmış olan Bölgesel Yürütme Kurulları bölge acentelerimizin çalışmalarına destek olmak amacı ile kurulmuştur. Her ilde BYK kurulmasının mümkün olmadığı malumunuzdur. Bu doğrultuda üye sayımızın fazla olduğu ve yoğun turist akışının olduğu illerde BYK’lar görev yapıp üyelerimize hizmet vermektedirler. Yalova’daki seyahat acentelerimiz Asya BYK sınırları içerisinde yer almaktadır. Yalova’da temsilciliğimiz vardır. Bölgedeki tüm seyahat acentelerimize genel merkezimiz, Asya BYK ve temsilciliğimiz tarafından tüm hizmetler verilmektedir.

Avrupa’da ciddi bir ekonomik kriz yaşanıyor. Bu krizin Türkiye’ye yansıması nasıl olmuştur. Kriz nedeniyle Türkiye’nin yurtiçi - yurtdışı tatil satışlarında bir değişim yaşanmakta mıdır?

T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TUIK verilerine göre, 2010 yılı Ocak-Nisan döneminde gelen yabancı ziyaretçi sayısında bir önceki yılın ilk dört aylık dönemine göre %6,82 oranında bir artış söz konusudur. Buna göre 2010 yılı Ocak-Nisan döneminde ülkemizi 4.923.066 yabancı turist ziyaret etmiştir.

Turist sayısında ilk dört aylık rakamlara göre önde olan ilk 15 ülke arasında artış hızı bakımın-dan Suriye geçen yıla göre % 105,77’lik artışla en önde gelmekte ve bu ülkeyi İran %104,12 ve Rusya federasyonu %23,48’lik artışla takip etmektedir.

Buna göre aynı dönemde elde edilen turizm geliri, geçen yılın aynı dönemine göre % 2,2 azalarak 2 milyar 413 milyon dolar olarak kaydedilmiştir.

Ancak son dönemde dünya genelindeki turizm hareketini etkilemiş olan yanardağ patlaması ve devam etmekte olan küresel ekonomik krizin etkileri ile dünya turizminin hız keserek gerilemeye başladığı bir dönemde, Türkiye turizminin yıl genelinde gerçekleştirdiği büyüme trendi dikkate değer bir gelişmedir.

Günümüzde online seyahat ve uçak bileti satışı azımsanmayacak bir orana doğru gidiyor. Bu durumun acenteliğe etkileri nelerdir? Olumsuz etkilerine karşın bir öneriniz var mı?

Tüm dünyada teknolojinin hızla ilerlemesi ve dolayısıyla internetin yayılması ile birlikte bireysel yapılan seyahat programlarında turistlerin internet üzerinden rezervasyon yaptırdıkları herkesçe bilinmektedir.
Ancak özellikle tatil programları konusunda karşılarında danışa-bilecekleri bir muhatap arayan turistlerin, bu doğrultuda seyahat programlarını yaparken seyahat acentesi tercih ettikleri de malumunuzdur. Hizmet kalitesini her geçen gün geliştiren, gelişime ayak uyduran, bilgi teknoloji-erine uyum sağlayan meslek-taşlarımız olumsuz etkilenmeyeceklerdir.

TÜRSAB’ın meslek lisesinden biraz bahsedebilir misiniz? Örneğin; eğitim içeriği nedir ve öğrenci seçimi nasıl yapılmaktadır? Her yıl kaç öğrenci almaktadır? Mezunların yüksek okula devam etme ihtiyaçları var mıdır?

Ankara Özel TÜRSAB Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi ile ilgili kısa bilgiler aşağıda yer almaktadır.

Bacasız sanayi olarak adlandırılan ve ülke ekonomisini kalkındıracak döviz girdilerinin en büyük kaynaklarında olan turizm ve bunun temel alt yapısını oluşturan konaklama ve seyahat acenteciliği sektörü-nün ihtiyaç duyduğu yabancı dil bilen nitelikli elemanları yetiştiren, öğrencileri hem mesleğe hem de yüksek öğrenime hazırlayan ilköğretim okulu üzerine dört yıl eğitim süreli meslek lisesidir.
Eğitim programı, Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otelcilik İşletmeciliği Bölümünün Akademik Danışmanlığında yürütülmektedir.

2005-2006 eğitim yılında faaliyete geçen Özel TÜRSAB Ankara Anadolu Otelcilik Meslek Lisesi TÜRSAB’ın girişim öncülüğünde kurulmuş olan bir eğitim teşebbüsüdür.

Turizm endüstrisinin insan kaynakları ihtiyacına vereceği yüksek kaliteli ve uygulama ağırlıklı eğitimle önemli bir cevap teşkil eden bu liselerde akademik çevreden gelen öğretim üyelerinin yanı sıra sektöre yıllarını vermiş tecrübeli turizm endüstrisi mensupları da eğitim faaliyetlerine birebir katılarak öğrencilere uygulamalı eğitim vermektedirler.

Özel TÜRSAB Lisesinin misyonu seçkin eğitmenlerle, günümüz teknolojisini mümkün olan en üst seviyede kullanarak, öğrencilerini en iyi şekilde yetiştirmek suretiyle turizm sektörünün gereksinim duyduğu nitelikli personeli, turizm meslek liselerini Türkiye genelinde yaygınlaştırarak sektöre kazandırmak ve bu alanda lider konuma gelmektir.

Üstlenmiş olduğunuz görevlerden bahsedebilir misiniz? Başkanlık yaptığınız sürece TÜRSAB’ta neler değişti?

1618 sayılı “Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu”nun sağlamış olduğu yetki ile ulusal ve uluslararası platformlarda seyahat acenteciliği mesleğinin gelişimini temin etmek, alt yapı oluşturmak ve yatırımlar yapmak Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin görevleri arasındadır.

Bu doğrultuda, gerçekleştirdiğimiz ve devam etmekte olan o kadar çok sayıda proje ve etkinlikler var ki saymakla bitmez.İlk aklıma gelenler şöyle:

• Birliğimizce, İstanbul Avrupa 2010 Kültür Başkenti faaliyetleri çerçevesinde gerçekleştirilecek olan “2010 Avrupa Kültür Başkenti İnanç Turizmi Zirvesi”,
• Her yıl İzmir’de düzenlenmekte olan “Travel Turkey Uluslararası Turizm Fuar ve Konferansı”,
• Prestij Yayınları, aylık TÜRSAB Dergisi, TÜRSAB internet sayfası,
• 5 yılda 60 ülke projesi kapsamında, yurt dışındaki turizm bakanlıkları ve muadil birliklerimiz ile işbirliğini sağlamak ve karşılıklı turist akışını hızlandırmak için 5 yılda 60 ülke adı altında oluşturulan proje ,
• TÜRSAB Kültür Komitesi’nce Türkiye’nin çeşitli illerinde düzenlenmekte olan Kültür Turizmi Sempozyumları,
• Arkeoloji Müzeleri Projesi
• Yurtiçi ve yurt dışında Türkiye tanıtım toplantılarına katılım ve aktif sunumlar,
• KOMER Kuşadası Kongre Merkezi halen inşaatı,
• Müze kart ve erken rezervasyon projeleri,
• Adile Sultan Sarayı, Topkapı Sarayı Dış Karakol Binası gibi tarihi eserlerin restore edilerek Türk turizmine kazandırılması,
• Çeşitli arkeolojik kazı çalışmaları ve müzelere destek verilmesi,
• Ankara Cer atölyesi,
• Yakın zamanda Kütahya Çavdarhisar’da hizmete girmesi planlanan butik otel projesi
• Kars’ta Birliğimiz tarafından restore edilen ve hizmete açılacak olan Aynalı köşk projesi.

Bunların dışında, işletme belgesi sahibi seyahat acentelerine karşı bazı kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan haksız rekabetin önlenmesi ve tüketicilerin korunmasına yönelik olarak; hazırlanan, teknoloji sistemlerinin kullanıldığı koruma çalışmalarına başlanmıştır.

Ayrıca; seyahat acenteliği mesleğini ve bu mesleği belli uzmanlık alanları içerisinde yapan seyahat acentelerinin ulusal meslek standartlarının belirlenmesi ile ilgili olarak çalışmalarımız sürmektedir.

TÜRSAB’ın Başkanı Başaran Ulusoy tatilini nasıl ve nerede yapıyor?

Ülkemizi kuzeyden güneye  baştan başa gezerek cennet vatanımızın eşsiz doğal güzelliklerine her geçen gün hayran olmaktayım.

Bize vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz.