NE ARAMIŞTINIZ ?
Haberler

YTSO İş Dünyasına Yön Verenler 2009 Ödül Töreni Gerçekleşti

15.03.2010

Thermalium Wellness Park Otel’de 13 Mart 2010 tarihinde düzenlenen “İş Dünyasına Yön Verenler 2009” Ödül Töreninde “Üyelikte 40. Yıl” anısına, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ve İhracat dallarında kurum ve kişilere plaketleri verildi.

Törene; TOBB Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Yalova Valisi Doç. Dr. Yusuf Erbay, Yalova Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal, Yalova Defterdarı Selami Sipahigil, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Yalova il protokolünden çok sayıda katılımcı, çevre illerin Oda/ Borsa Başkanları ile YTSO Üyeleri katıldı.

Törenin ilk konuşmasını yapan YTSO Meclis Başkanı Mehmet Gürel “Dünya piyasalarına yön veren en önemli dinamik özel sektördür. Özel sektör var olmadan istihdam ve kalkınmanın sağlanması mümkün değildir. Özel sektörün sağlıklı olması için devlet bürokrasisinin aktif, siyayetçinin etkin ve hukukun ise bağımsız olması şarttır. Zayıf ve güçsüz bir özel sektör, zayıf bir Türkiye demektir” dedi.

YTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Özel “İş dünyası, sadece ticaret ve sanayi faaliyetleri ile sınırlandırılamayacak kadar geniş ve farklı boyutlara sahiptir. Toplumsal hayata olan etkilerini çok çabuk hissettirmesi sanırım iş dünyasının uzandığı en önemli boyutlarından birini gözler önüne sermektedir. İş dünyasını etkileyen global, ulusal ve yerel düzeydeki ekonomik gelişmelerin yönü toplumsal refahın gelişim yönü ile paralellik göstermektedir. Bu durum bizim sorumluluklarımızı bir kat daha artırmaktadır. Yalova’nın iş dünyasını kısaca özetleyecek olursam; Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’na 3975, Yalova Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne 7585 aktif kuruluş mevcuttur. Sanayide, özel sektör yatırımı olan elyaf, kimya, kağıt, mermer, plastik, ambalaj, iplik, gibi iş kollarında faaliyet gösterilmektedir. İlimizde bulunan sanayi tesislerinin sayısı oldukça azdır. Ancak mevcut sanayi tesisleri ülkemizin ve dünyanın en büyük ve en önemli sanayi tesisleri arasında yer almaktadır ve ilimizde istihdamın büyük kısmını karşılamaktadır. İl ekonomisine katkı sağlayan diğer önemli sektörlerden birisi süs bitkileri sektörü olup, Türkiye’nin çiçek üretiminde önemli bir yeri vardır. Diğer bir önemli yatırım ise Yalova’nın Altınova ilçesinde kurulan tersaneler bölgesidir. Dünya sıralamasına girebilecek büyüklükte olan tersaneler Yalova ekonomisi için fırsat olarak görülmektedir. Turizm alanında da özellikle termal sağlık turizmi Yalova İçin önemli bir potansiyeldir. Bugün iş dünyasına Yalova’da yön veren, 51 kişiye ödüllerini takdim edeceğiz. Yalova bu ödüllerin anlamını bugün daha da artıran bir dönemden geçmektedir. Bu anlamı artıran iki önemli unsurdan biri konuşmamın başında bahsettiğim iş dünyasının toplumsal gelişime olan olumlu katkılarına ihtiyacımızın olması diğer önemli unsur ise Yalova’nın şu anda bulunduğu ekonomik durumudur. Bu ekonomik durumu değerlendirebileceğimiz iki önemli göstergeyi sizlerle paylaşmak istiyorum: Bu göstergelerden ilki farklı ortamlarda da sık sık dile getirdiğim; Yalova’nın 1996 yılından bu yana 14 yıllık bir dönemde 4 kez gelirleri giderlerinden az olmuştur. Gelirlerin giderlerden az olduğu son yıl da 2009 yılıdır.2009 yılında kamu hizmetleri giderleri ve personel ücretlerindeki artış toplanan vergide bir önceki seneye göre azalma meydana gelmiştir.12 il gelirleri ile giderlerini karşılarken Yalova bu sıralamada yer alamamıştır. Bir diğer gösterge ise; TÜİK'in 2008 sonu itibariyle hazırladığı rakamlara göre, Türkiye'deki işsizlik oranı % 11 iken bu oran Yalova da % 12,1 olmuştur” dedi.

Özel “İçinde bulunduğumuz bu dönemde çok fazla başarı hikâyelerine ihtiyacımız vardır. Bu başarı hikayelerini destekleyecek en önemli konu kurumların ortak olarak hareket etme gayreti göstermeleridir. Yalova’nın ekonomik gelişimi için tehdit olarak görülen ana konu yatırımları destekleyecek yaklaşımların olmamasıdır. Bir an önce mevcut yatırımların desteklenmesi ve geliştirilmesi, yeni yatırımcılar için uygun ortamların oluşturulması gerekmektedir. Bunların yanında yatırım için alt yapıyı oluşturacak önemli sorunlardan bahsedersek;
? Yürürlüğe giren 1/25000 Çevre Düzen Planlarının yatırım yapılmasına imkan verecek ve yatırımcıyı prosedürlerle uğraştırmayacak, alt ölçek planlarının bir an önce yapılarak yürürlüğe girmesi gerekmektedir. Çünkü Yalova’nın yatırımcıya şiddetle ihtiyacı olduğu bir gerçektir.
? Yürürlükte olan yeni teşvik sistemi, Yalova’nın ekonomik ivmesinin artmasını sağlayacak yatırımlar için yetersiz kalmaktadır.

? Tersane yatımlarının kriz dönemine denk gelmesi sektörün Yalova’daki gelişimine büyük ölçüde sekte vurmuştur.

? Süs Bitkileri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin bir an önce faaliyete geçmesini bekliyoruz.

? Turizm potansiyeli yüksek olan Yalova’nın bu avantajını değerlendirecek düzenlemelere ihtiyacı vardır.

? Yalova Üniversitesi yerleşkesinin yer sorununun bir an önce çözülmesi, üniversitenin gelişimini sağlayacaktır” sözleriyle birlikte YTSO olarak çözüm bulma veya çözümü hızlandırma adına bu sorunları çeşitli platformlarda sürekli olarak dile getirdiklerini yineledi.

“YTSO olarak sektörün sözcülüğünü en güçlü şekilde yapabilmek için yüksek bir imaj ve güçlü kurumsal yapının gerekliliğinin farkında olarak kendilerine belirledikleri üç temel stratejinin; “Üyelerimizle iletişimin üst düzeye çıkarılması, Odanın sürdürülebilir kurumsal yapıya kavuşturulması ve Yalova’nın sürdürülebilir ekonomik gelişiminin sağlanması” olduğunu ve bu amaçların YTSO 2010–2013 Stratejik Planında hedef ve uygulamalarının yayınlandığını belirterek “Oda mevzuatının en önemli maddelerinden olan üyelerle iletişimin geliştirilmesi ve ihtiyaçları doğrultusunda hizmet üretilmesi için YTSO Üye Profil çalışması ile üyelerimizin iletişim bilgileri başta olmak üzere birçok veri raporlanarak yönetim stratejilerimize yön verecek bilgilere dönüştürülmüştür” dedi.

“Kurumlar ve gelir vergisi ödemelerinde dereceye giren, en fazla ihracat yapan kuruluşlar ve Odamızın 40 yıllık üyeleri,  sizler iş dünyasına Yalova’da olumlu olarak yön verdiğiniz için biraz sonra alacağınız ödüllerin çalışmalarınızda başarınızı artıracak bir motivasyon unsuru olmasını diliyorum. Ortak akılla atacağımız her adımın bize bugün yaşanan sorunları aşmamızı sağlayacak en önemli etken olduğuna inanıyorum. Krizlerin kalıcı olmadığı bilinci içinde yolumuza devam etmek zorundayız” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Marmara Bölgesinin kısa süre içerisinde tek bir şehir olacağına değinen Yalova Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal ise, “Yalova tek şehre dönecek. Marmara Bölgesi’nin içerisinde merkezi bir il olacak. Yalova bu anlamda geleceği parlak olan bir il. Bizim bir süredir dile getirdiğimiz bir konu var. O da Yalova’da üretim yapan dev firmalar var. Onlar bugün ödül alanlar arasında yok. Zira üretimlerini Yalova’da yapsalar da merkezleri İstanbul’da olduğu için vergilerini de orada ödüyorlar. Biz bu dev şirketlerin merkezlerini üretim yaptıkları yere taşımalarını istiyoruz.
Yine Yalova’da bir OSB yok. Ancak yıllar önce tescili alınan bir Bilişim OSB mevcut. Ancak bu OSB’yi bir türlü hayata geçiremiyoruz. Zira bürokrasiye kurban gidiyor. Biz Bilişim OSB’yi kurmak için devletten bir kuruş talep etmememize rağmen bu konuda bir ilerleme kaydedemiyor ve bürokratik anlamda tıkanıyoruz” diye konuştu.

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada “Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında olmak istiyorsa, ekonomisinin güçlü ve demokratik standartlarının yukarıda olması gerekir” dedi.

Bu ikisinin olabilmesi ve sistemin düzenlenebilmesi için birinci şartın 72 milyonun mutabakat sözleşmesi olan anayasayı yeniden yazmak olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “İlk dört maddesi hariç. Yeni bir anayasaya ihtiyaç var mı? “Evet” var. Ben ekonomik açıdan bakıyorum 80 yılındaki dünyadaki ekonomik kalkınmayı öngörüyor. 1990’da dünyada ekonomik kalkınmanın modeli değişti, ama bizim anayasamız halen 80 model. “Kalkınma devlet ve özel sektör eliyle olacak” diyor. Dünyada böyle bir anlayış yok. Devlet eliyle kalkınmaya çalışanların hepsi battı. Buna en büyük örnek ise Rusya’dır. Özel sektörü ve rekabeti olmadığı için battı. Bizim anayasa diyor ki; “Devlet özel sektör eliyle kalkınacak”. Bu anlayış bitti. O zaman bunu yeniden yapılandırıyor olmamız lazım. Siyasi partiler ve Seçim Yasası da bunun ekinde ve devamında olmalı”.

Hisarcıklıoğlu, mevcut sistemin kavga ve kaos ürettiğini ifade ederek, şöyle dedi: “Millet de bunlardan rahatsız. Ben Türkiye'yi geziyorum. Artık bize lazım olan ortak akıl. Ortak akıl ve ülkenin geleceği noktasında ne yapılması gerekiyorsa el birliğiyle birbirimizi “öteki” diye kınamadan, başı açıktı, kapalıydı, Aleviydi, Sünniydi, Kürttü, Türktü demeden bir birimize sımsıkı sarılarak yapabiliriz. Türkiye’de mevcut sistem değişmedikçe, bürokrasiden şikayet etmeye devam edeceğiz”.

Yalova Valisi Doç. Dr. Yusuf Erbay da üretimin önemine dikkati çekerek, dünyada sektörler ve faktörler değişse de üretim ve ticaret gerçeğinin değişmediğini söyledi. Erbay, ülkede olup bitenlerin toplum üzerinde bir yansıması olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Bazen bir mafya liderinin toplantısında, bazen uğursuz birinin hapishaneden çıkışında, bazen bir katil karşılarken bir şey diyor bu toplum; “Türkiye seninle gurur duyuyor”. Bu çok önemli. Türkiye üreticileriyle gurur duymaya başladığı gün bu işi çözecek. Buradaki insanlar bunun değerini çok iyi biliyorlar. Üretmeyi, ticaret yapmayı, ihracat yapmayı, ithalat yapmayı… Bunda bir şüphe yok. Ama vatandaşımız da bir gün işte o demokrasinin beşiği olan ülkede, kararı alıp bizleri yönetecekleri seçen vatandaşımız, inşallah bir gün “Türkiye üreticileriyle gurur duyuyor” diyecek ve biz o gün kurtuluşun, sistemi değiştirmenin değiştirilmesinin önemli bir adımını atacağız”.

Törende, Gelir ve Kurumlar Vergisi, ihracatta başarı sağlayan kuruluşlar ile Üyelikte 40. yılını dolduran Üyelerimize onur ödülleri verildi. YTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Özel tarafından TOBB Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na “İş Dünyasına Yön Verenler 2009” Ödül Törenine teşriflerinden dolayı el dokuması bir halı hediye edilerek, tören düzenlenen kokteyl ile son buldu.

Ödül Sahipleri

Kurumlar Vergisi 
Alkaş İnşaat Taah.A.Ş. 
Birfen Elektrik Ltd.Şti.
Santes Sanayi Ltd.Şti.
Yalova-Altınova Tersane G. A.Ş.
Alpan İnşaat Ltd.Şti
Yalova Uzmanlar Sağlık A.Ş.
Promaks Proje Ltd.Şti.
Okaytaş Madencilik Ltd.Şti
Mantaş Mantar Üretim A.Ş
T.C.Sağlık Bakanlığı Yalova Kap. İşl.İda.
Demiryürek İnş.Taah.San.Tic.Ltd.Şti.
Becanlar Dayanıklı Tüketim Mal.Gıda Mad.Ltd.Şti.
Yapın İnşaat Çelik Konst.İm.Teks.San.ve Tic.Ltd.Şti.
S-Meter Sayaç Otom.Sis.San.ve Tic.Ltd.Şti.  
Göker Tarımsal Etk.Dan.San.ve Tic.Ltd.Şti.  

İhracat 
Mantaş Mantar Üretim A.Ş.
U.S.Dış Ticaret Ltd.Şti 
Kares Mümessillik Ltd.Şti
Beno Plastik Amb.Ltd.Şti
Marla Ltd.Şti. 
Almerpa Enerji ve San. A.Ş
Evci Plast-Evci Plastik San.Ltd.Şti
Tuğtekin Çiçekçilik Ltd.Şti
Abdullah Kurt 
Çukurova Süs Bitk.A.Ş.Yalova Şubesi
Süleyman Selami DOĞANCI
Enkay Makine San.ve Tic. Ltd.Şti
SCA Packaging Amb.San.ve Tic.A.Ş.
Sultan Mutfak Mob.ve Konf. Ltd.Şti.
Yalova Peyzaj Çiçekçilik Fidancılık Ltd.Şti.

Gelir Vergisi
Ensar GÜNEY 
Hale SEZER 
Tahir AKTAŞ  
Birol ÖNDEROĞLU 
Mehmet Can ÖNEN
Ömer Sefa KUTLUAY
Murat Kadir MALÇIK
Erdal KOŞTU 
Burçin TANGÜREK 
Ali Rıza SAĞLIK

Üyelikte 40. Yıl Anısına

Hasan AYSAL
Muslih Nusret SUNGUR
Ekrem AYAZ
Kemal İNAN
Muzaffer Ahmet TURNA
Türkiye İş Bankası A.Ş. - Yalova Şubesi
Yapı Kredi Bankası A.Ş. -Yalova Şubesi
T.C.Ziraat Bankası - Yalova Şubesi
Türkiye Halk Bankası A.Ş. - Yalova Şubesi
S.S.Yalova Esnaf ve San.Kredi ve Kef.Koop
S.S.Subaşı Köyü Tarım.Kal.Koop.