NE ARAMIŞTINIZ ?
Haberler

YTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal ÖZEL, TOBB’nde Ekonomi Bakanı Zafer ÇAĞLAYAN’ın katılımı ile gerçekleştirilen “Yeni Teşvik Sistemi” bilgilendirme toplantısına iştirak etti.

17.04.2012
YTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal ÖZEL, TOBB’nde Ekonomi Bakanı Zafer ÇAĞLAYAN’ın katılımı ile gerçekleştirilen “Yeni Teşvik Sistemi” bilgilendirme toplantısına iştirak etti.

Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu 
Eğitim, ulaştırma gibi yatay alanların her bölgede stratejik yatırımlar olarak desteklenmesine yeni teşvik paketi kapsamında öncelik verilmesi son derece olumludur.  Böylece, özel sektörün okul yatırımları, eğitimde fiziki kapasitenin arttırılmasına ve Türkiye’deki beceri açığı probleminin çözümüne katkı sunabilmesi için ciddi bir imkân sağlanmıştır.  Ulaştırma alanındaki yatırımların desteklenmesi ise bölgelerin çevresindeki iller ve yurtdışındaki pazarlar ile bağlantı düzeyini arttırarak lojistik maliyetleri azaltabilecektir.

Bu teşvik sisteminde dikkati çeken üçüncü önemli husus da vergi indiriminin firmalara finansman desteği sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesidir.  Biliyorsunuz önceki sistemde vergi indirimi teşvikinden yararlanabilmek için yatırımı bitirmeniz ve yeni yatırımdan kara geçmeniz gerekiyordu Şimdi, sadece işletme aşamasında değil de, yatırım aşamasında da vergi indirimi yapılabilecek. Hem de birinci bölge dışında, sadece yatırım yaptığınız işten değil, tüm şirketin kazancından vergi indirimi alabileceksiniz.”

Teşvik sistemi içerisinde OSB’lere sağlanan ayrıcalıklardan, yüksek teknolojiye verilen ilave desteklere, asgari yatırım miktarlarının azaltılmasından, faiz desteklerine kadar birçok yenilik bulunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, bunların hepsinin özel sektörün gelişimine ciddi katkı sağlayacağını bildirdi.   

TOBB Birlik Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sistemini oda / borsa başkanlarına anlattı.

Bakan Çağlayan,
Teşvik Sistemi, 1 Ocak 2012'den yani neredeyse 4 ay geriye gitmek suretiyle geçerli olacak, Teşvik Sistemi kapsamında, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, faiz desteği, yatırım desteği, işveren SSK primi desteğinin bulunduğunu söyledi.
Teşvik Sistemi'nin açıklandığı günden, bugüne kadar yüzde 80-85 oranında beğeni topladığını belirterek, Teşvik Sistemi'nin Türk özel sektörünün taleplerinden ortaya çıkan bir sistem olduğunu bildirdi.
Bölgesel teşviklerde, 61 ayrı değişken doğrultusunda değerlendirilerek Türkiye'nin 81 ilinin sosyal ve ekonomik gelişmişlik endeksinin tespit edildiğini, buna göre Türkiye'nin 6 bölgeye ayrıldığını anlatan Çağlayan, 1. bölgenin en gelişmiş, 6. bölgenin en geri kalmış illerden oluştuğunu söyledi.

YTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal ÖZEL, yeni teşvik sistemi ile ilgili yapmış olduğu değerlendirmede,
6 Bölgeye ayrılan iller sıralamasında Yalova’nın, Sakarya, Bolu, Çanakkale, Kayseri, Denizli gibi illerle birlikte 2. Bölgede yer aldığını belirterek, yeni teşvik sisteminin dört başlık altında uygulanacağı bunlar, Genel Teşvik Uygulamaları Bölgesel Teşvik Uygulamaları, Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki ve Stratejik Yatırımların Teşvikidir. Bu teşvik sistemi kapsamında ilimizin avantajları irdelenerek, Yalova’nın arzu ettiğimiz yatırımlara kavuşması ve gelişmesi için, ayrıca teşviklerden maksimum faydayı sağlaması için çalışmalar yapılacaktır.