NE ARAMIŞTINIZ ?
Haberler

YTSO’nun PANJİN’i Resmi Ziyareti

07.09.2008
Yalova Ticaret ve Sanayi Odası, 19-24 Kasım 2007 tarihleri arasında, ilimizin Çin Halk Cumhuriyetindekikardeş şehri olan Panjin’e, oradan gelen davet üzerine, resmi bir ziyarette bulundu. İki şehir arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini amaçlayan ziyaretin 5 kişilik YTSO heyetinde; Ahmet H. Tuna, Celal Korkmaz, Hannan Öngü, Hüseyin Özdoğan ve İbrahim Gürer yer aldı.

Panjin, bölgede petrol bulunması üzerine, yaklaşık 25 yıl önce kurulmuş yeni bir şehir. Nüfusu 1.300.000 kişi. Başkent Pekin’e yaklaşık 600 km. mesafede. Uluslararası havaalanı olan diğer bir büyük şehirShenyang’a ise 140 km. mesafede. Panjin’de ısı, Yalova’ya göre biraz daha soğuk. Türkiye ile 6 saat fark var. Para birimleri Yuan. 1 Dolar 7.5 Yuan ediyor. Mao, saygı duyulan ancak fazla önemsenmeyen bir konuma sahip. 1976’da Çin yönetimini devralan ve rotayı daha kapitalist bir çizgiye doğru kıran Deng Xiaoping, Mao’dan çok daha fazla şükranla anılıyor.

Panjin’de ziyaret edilen yerler :

- Yalova- Panjin Parkı : Kış olması nedeniyle çok canlı bir görüntü içinde değildi.

- Ekonomik Gelişme Bölgesi : Bu bölge,Panjin’de çok önemseniyor. Yabancı yatırımcılara da kolaylıklar sağlanarak onların yatırım yapmalarını sağladıklarıbir ekonomi alanı.

- Çin Geleneksel Tedavi Merkezi : Akupunktur dahil pek çok eski tedavi yöntemleri ile hastaların tedavi edildikleri bir hastane.

- İlaç Fabrikası : Çin’in önemli ve modern ilaç fabrikalarından biri.

- Tersane : Yalova’da kurulmakta olan Tersane alanına yakın büyüklükte bir bölge.

- Rafineri : Panjin’de çıkan petrol kalın olduğu için, bu rafineri,diğer petrol ürünleri ile birlikteözellikle asfalt üretiyor.

- Petrol Kuyusu Açma Makinaları ve ekipmanları fabrikası

-Pirinç Fabrikası : Pirinç, Panjin bölgesinin en önemli üretim kalemlerinden biri. Olimpiyatlarda da Panjin pirinci yenecekmiş.

- Isı Cam İmalat Makinaları üreten fabrika : Özellikle bükülmüş ısı cam üreten makinaları önemli .Bu makinanın benzerlerinin ABD’de bile onların ki kadar sorunsuz ve verimli çalıştırılamadığını söylüyorlar.

- Sanat Müzesi : Bu nitelikte bir müzenin Çin’de sadece 2 tane olduğunu ve bu nedenle büyük öneme sahip olduğunu vurguladılar.

- Ekolojik Alan : Çevreye son derece duyarlı yeni bir yerleşim bölgesi inşa ediyorlar.

- Ev Tekstili Fabrikası :

Yukarıda adı geçen iş kollarında ,Panjin’deki firmalarla işbirliği yapabileceğini düşünen YTSO üyelerine, YTSOtarafından ,iletişimin kurulması v.s. alanlarda yardımcı olunacaktır.

 Ayrıca Panjin ziyareti sırasında ,Panjin Ticaret ve Sanayi Odası ile Yalova Ticaret ve Sanayi Odası arasında “İşbirliği Antlaşması” törenle imzalandı.

 Panjin Belediye Başkan Yardımcısı da ,heyetimize büyük önem göstererek,gelişimiz onuruna bir tören düzenledi (Belediye Başkanı ,Panjin’debulunduğumuz süre içerisinde, şehir dışında olduğu için kendisi ile görüşemedik).

Panjin’de kardeş şehir ilişkileri ile ilgili asıl sorumluluğu üstlenen birim olan Dış İlişkiler Ofisi (devlete bağlı) yöneticisiZhang (Jan) Wenjin, “pekçok kardeş şehirleri olduğunu ama Yalova ve Tonami’nin (Tonami, Panjin’in de kardeş şehri) onlardaki yerinin ayrı olduğunu, Panjin halkının özellikle bu iki şehri sevdiğini” sürekli olarak vurguladı.

 Çin’in, önümüzdeki 15-20 yıl içerisinde, dünyanın şu andaki süper gücü ABD’nin seviyesini, ekonomi dahil, her alanda yakalayacağı intibaı edindik. Bu olgu, Yalova’nın Panjin’le olan kardeş şehir ilişkisini daha da önemli kılmaktadır. 04.12.2007